Την αναγκαιότητα μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το θέμα της πρόληψης, επισήμαναν κατά τις ομιλίες τους στο συνέδριο υψηλού επιπέδου «Διατροφή και Σωματική Δραστηριότητα από την Παιδική στην Τρίτη ηλικία: προκλήσεις και ευκαιρίες» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή. Το συνέδριο, που σήμερα ολοκλήρωσε τις εργασίες του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα πολύ ανοιχτό πεδίο για να συνδιαμορφώσουμε οι Ευρωπαίοι μία συνολική πολιτική για το θέμα της πρόληψης. Δεν είναι ζήτημα, μόνο, ατομικής ευθύνης. Είναι ζήτημα που ενδιαφέρει τα κράτη, ενδιαφέρει τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, σε μία Ευρώπη που ο πληθυσμός της γηράσκει, οι ανάγκες της υγείας αυξάνουν και που θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η διατροφή και η άσκηση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες και για την πρόληψη και τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.
Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και μάλιστα σε μία ευνοϊκή συγκυρία, καθώς τη Δευτέρα, τα κράτη μέλη κοινοποίησαν το Σχέδιο Δράσεως της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα τεθούν υπόψη του Συμβουλίου, θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες και θα βγουν συμπεράσματα στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας τον Ιούνιο.
Η κ. Μακρή ανέφερε ότι η σωματική αδράνεια και η ποσοτικά ή και ποιοτικά ακατάλληλη διατροφή αντιπροσωπεύουν στόχους προς βελτίωση για τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για τη μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα, απειλούν την ποιότητα ζωής και έχουν κρίσιμες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τις σχετικές κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους. Επίσης, τόνισε ότι η πρόκληση είναι να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα που είναι δυσμενή για την υγεία, χωρίς να παρεμποδίζεται η ελευθερία επιλογής των Ευρωπαίων πολιτών.
«Η αλλαγή των προτύπων διατροφής και τρόπου ζωής πρέπει να αποτελεί στόχο και οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται ήπια και με σεβασμό στις παραδόσεις και τις βαθειά ριζωμένες πεποιθήσεις των συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η υφυπουργός είπε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αναλάβει την ευθύνη για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια πρόληψη, που συνδέονται, αναπόσπαστα, με τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας και είναι υπέρ της καλύτερης διατροφής και της βελτιωμένης σωματικής άσκησης. Η κ. Μακρή σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, λόγω της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η σχεδόν βέλτιστη διατροφή για τους πληθυσμούς της Δύσης.