Ολική επαναφορά στη διατροφή σας

AF68C707A1008C7AB72389B9B170D68C.jpg

  Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα έκανε ένας διαιτολόγος, αν είχε μαγικές ιδιότητες, είναι να μετέτρεπε όλα τα δημητριακά και προϊόντα δημητριακών που μπαίνουν στο πιάτο του καθενός από εμάς, από απλά σε ολικής αλέσεως.

Επειδή όμως δεν γίνονται μαγικά, κάντε το από μόνοι σας, βάζοντας την ολική άλεση στην καθημερινή σας διατροφή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Διατροφικής Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFIC), τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φυτο-προστατευτικών ουσιών. Με την αύξηση της ποικιλίας και της διαθεσιμότητας των εύγευστων, προϊόντων ολικής αλέσεως και ενθαρρύνοντας τα άτομα να αυξήσουν τα επίπεδα κατανάλωσής τους θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη σύσταση κατανάλωσης τουλάχιστον 48 γρ. ολικής άλεσης ημερησίως, δηλαδή τουλάχιστον 3 μερίδες ολικής αλέσεως δημητριακών καθημερινά.

Τι σημαίνει «ολικής αλέσεως»

Βλέποντας από έξω προς τα μέσα ένα σπόρο δημητριακών, θα δούμε πως αυτός αποτελείται από τρία μέρη: Τον φλοιό, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά, το ενδόσπερμα, πηγή υδατανθράκων, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών και το φύτρο που εμπεριέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σύμφωνα με τον διεθνή σύλλογο για την επιστήμη των δημητριακών και την τεχνολογία (International Association for cereal science and technology) ως Ολικής Αλέσεως ορίζονται «τα άθικτα ή/και επεξεργασμένα δημητριακά, όπου το Ενδόσπερμα, ο Φλοιός και το Φύτρο είναι παρόντα στην ίδια αναλογία όπως και στις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές των εδώδιμων σπόρων, των ίδιων ειδών»

Ο προστατευτικός ρόλος των δημητριακών ολικής αλέσεως στην υγεία μας
Κάντε τα όλα ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές, ανάλογα με τον σπόρο) έχουν θεωρηθεί από καιρό το σημαντικότερο προστατευτικό συστατικό των προϊόντων ολικής αλέσεως για την υγεία. Εντούτοις, υπάρχουν τώρα αυξανόμενα στοιχεία για άλλες ουσίες στα τρόφιμα ολικής αλέσεως που έχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και μιας σειράς των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχημικών. Αυτό το πλήθος θρεπτικών συστατικών και ουσιών που προάγουν την υγεία μπορεί να δράσει συνεργιστικά, ώστε το πακέτο «ολικής αλέσεως» να ασκήσει μεγαλύτερο όφελος στην υγεία σε σύγκριση με το όφελος που θα μπορούσε να επιτευχθεί από το άθροισμα των επιμέρους συστατικών αν καταναλωνόταν μεμονωμένα.

Που μας κάνουν δηλαδή καλό τα δημητριακά ολικής αλέσεως:
Συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας και σχετίζονται με καλύτερο έλεγχο της πίεσης. Σε μια πρωτοποριακή έρευνα που συμπεριέλαβε 86.000 άνδρες γιατρούς, ηλικίας από 40 έως 84 ετών και που διήρκεσε για σχεδόν 6 χρόνια, γιατροί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι άνδρες εκείνοι που στο πρόγευμα τους είχαν ψηλές ποσότητες δημητριακών ολικής αλέσεως, παρουσίαζαν σημαντικά λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες αλλά ακόμη περισσότερο λιγότερους θανάτους λόγω καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου μας και την πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως έχει συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο σωματικό βάρος και καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Υπάρχουν στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, που υποδεικνύουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης προϊόντων ολικής άλεσης και σωματικού βάρους. Σε πρόσφατη ανασκόπηση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 119.829 παρατηρήθηκε ότι, όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης (περίπου 3 μερίδες την ημέρα), τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρική παχυσαρκία.

Προσφέρουν ευκολότερο κορεσμό και βοηθούν στην καλύτερη εντερική λειτουργία
Αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη καρκίνου του παχέως εντέρου, λόγω των φυτικών ινών τους.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν δείκτες φλεγμονής. Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή, ίσως και να αποτελεί τη ρίζα αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που παίζουν προστατευτικό ρόλο για τη φλεγμονή.
Επίσης, αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Οι μελέτες συμφωνούν, ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

Συνεπώς, η καλύτερη αντιφλεγμονώδης άμυνα του οργανισμού μας βρίσκεται καθημερινά στο πιάτο μας. Γι΄ αυτό και τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από αυτό.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *