Oλική αποκατάσταση στα τραυματισμένα νεύρα

7E29B966E169E4401F5A5DEBDF2A44D7.jpg

  Οι ερευνητές από το Imperial College London και το Ινστιτούτο Hertie από το Πανεπιστήμιο Tuebingen αναγνώρισαν έναν πιθανό μηχανισμό για την αναδόμηση των κατεστραμμένων νευρικών ινών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Οι βλάβες στο ΚΝΣ προς το παρόν είναι ανεπανόρθωτες αφήνοντας συχνά εκείνους που υποφέρουν από τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικό ή και τραυματισμό στον εγκέφαλο με σοβαρά προβλήματα όπως η απώλεια των αισθήσεων ή και μόνιμη παράλυση.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications εστιάζει στο ρόλο μιας πρωτεΐνης, της PCAF, που φαίνεται ότι είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά χημικών και γενετικών δράσεων που επιτρέπουν την αναγέννηση των νεύρων. Η αναγέννηση των νευρικών ινών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για εκείνους που υποφέρουν από βλάβες του ΚΝΣ.

Οι ερευνητές έκαναν ένεση PCAF σε ποντίκια με βλάβες στο ΚΝΣ και διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νευρικών ινών που αναγεννήθηκαν. Ο απώτερος στόχος είναι σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής μεθόδου που πυροδοτεί τα νεύρα να αναπτυχθούν και να αναπλαστούν, αλλά και να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό θα επιφέρει έως ένα βαθμό την ανάκτηση της κινητικότητας.

Για το λόγο αυτό το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της λειτουργικότητας ή κινητικότητα στα πειραματόζωα μετά το στάδιο της διέγερσης της νευρικής ανάπτυξης μέσω του μηχανισμού έγχυσης του αναγεννητικού παράγοντα PCAF.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *