Όλη η αλήθεια για την μπύρα

 
Τι κοινό έχουν οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι; Ελληνες και Γερμανοί απολαμβάνουν τα μεγάλα ματς ποδοσφαίρου παρέα με ένα ποτό αγαπημένο, τη μπίρα. Ποιοι είναι όμως οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από το αγαπημένο σας «αγωνιστικό» και όχι μόνο ποτό;

Δεν είναι μόνο το αλκοόλ

Η μπίρα είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο, μικρές ποσότητες ασβεστίου και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»


Η αλόγιστη χρήση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο έχει συνδεθεί από πολυάριθμες μελέτες με την προστασία ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων μορφών χρονίων νοσημάτων. Ερευνητικά δεδομένα επίσης συνδέουν τη μέτρια κατανάλωση μπίρας με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μείνετε λοιπόν «πιστοί» στις συστάσεις και περιοριστείτε στη 1 μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και 1-2 για τους άνδρες την ημέρα. Θυμηθείτε πως η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά και ότι ως μερίδα αλκοόλ ορίζεται το 1 κουτάκι Φ των 330ml.

Τι μας παχαίνει τελικά;

Ο μοναδικός τρόπος για να αυξήσει κανείς το βάρος του, συνεπώς και την περιφέρεια μέσης του, είναι να παίρνει από τη διατροφή του περισσότερες θερμίδες σε σχέση με αυτές που δαπανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από το αν οι θερμίδες αυτές προέρχονται από το αλκοόλ ή το φαγητό.

Στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής, η μπίρα από μόνη της δεν είναι ικανή να σας παχύνει και πόσο μάλλον τοπικά, στην περιοχή της κοιλιάς, όπως συχνά ακούγεται. Όσο και αν οι λάτρεις της dolce vita κατηγορούν αυτό καθεαυτό το αλκοόλ, μάθετε πως κατά πάσα πιθανότητα είναι τα συνοδευτικά δίπλα από τη μπίρα σας που ευθύνονται για το.. παραφουσκωμένο στομάχι!

Ενδεικτικά, αν καταναλώσετε ένα κουτάκι μπίρας των 330ml με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, τότε οι θερμίδες που θα πάρετε είναι 142.

Αν πάλι αποφασίσετε να «τσιμπήσετε» και κάποιο από τα συνοδευτικά, τότε οι θερμίδες αρχίζουν να εκτοξεύονται αργά και σταθερά! Ένα μικρό πακέτο πατατάκια των 75 γραμμαρίων σας δίνουν 430 θερμίδες, προσθέστε σε αυτές τα τουλάχιστον 100 γραμμάρια χοιρινό λουκάνικο που σας «προμηθεύουν» με 339 επιπλέον και έχετε μόλις φτάσει τις 770 θερμίδες απλά και μόνο τσιμπολογώντας. Από εκεί και πέρα για κάθε «φετούλα» σαλάμι και τυρί τύπου gouda ή edam 60 γραμμαρίων προσθέστε στο «λογαριασμό» σας 400 επιπλέον θερμίδες συνολικά.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *