Οκτώ τρόφιμα με «θανατηφόρα» μυστικά

9B0AA42B34F6946B4DFEA82DD18EF78A.jpg

  Μπορεί να υπάρχουν διαφόρων ειδών δίαιτες, ανάλογα και με τις ανάγκες του καθενός, όμως οι περισσότερες συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι είναι σημαντικό κανείς να καταναλώνει πολλά φρούτα και λαχανικά, να εντάξει τα καλά λιπαρά στη διατροφή του (π.χ. ξηροί καρποί) και να τρώει αρκετά ψάρια.

Κι όμως υπάρχουν αρκετά, φαινομενικά «αθώα» τρόφιμα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν τοξικά για τον οργανισμό σας, αν δεν είστε προσεκτικοί με τον τρόπο που τα καταναλώνετε.

Δείτε παρακάτω οκτώ τρόφιμα, που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, όπως τα συγκέντρωσε ο Tyler LeBlanc σε άρθρο του για την ιστοσελίδα modernfarmer.com:

1. Ωμά κόκκινα φασόλια

fagita1.jpg

Όταν είναι μαγειρεμένα τα κόκκινα φασόλια είναι απολύτως «άκακα». Είναι πολύ γνωστά στη μεξικανική κουζίνα και αναφέρονται και ως «νεφροειδή» λόγω του σχήματός τους.

Αν φαγωθούν ωμά, ακόμη και μόλις πέντε όσπρια από αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν το αίσθημα ναυτίας, εμετό και διάρροια.

Ο «ένοχος» είναι μια φυσική τοξίνη, που ονομάζεται lectin phytohaemahhlutinin.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα μαγειρέψετε είναι να τα μουλιάσετε σε αρκετό νερό και στη συνέχεια να τα βράσετε για 10 λεπτά.

Φροντίστε να βράσουν καλά, καθώς οι επιδράσεις της τοξίνης είναι πιο ισχυρές αν οι κόκκοι ζεσταθούν, αλλά δε φτάσουν στο σημείο βρασμού.

2. Φύλλα από ραβέντι

fagita2.jpg

Μπορεί να πράσινα φυλλώδη λαχανικά να κατέχουν σημαντικό μερίδιο σε πολλές δίαιτες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι όλα μπορούν να αντικαταστήσουν το κλασικό μαρούλι.

Τα φύλλα από ραβέντι περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, μια οργανική ένωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά, ακόμη και θάνατο.

Παρότι θα πρέπει να καταναλώσετε σχεδόν 4,5 κιλά από φύλλα για να θέσετε τον εαυτό σας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο, καλό θα ήταν να μην «φλερτάρετε» με αυτό το επικίνδυνο οξύ.

Εναλλακτικά, προτιμήστε το ροζ τμήμα του λαχανικού ή απλά επιλέξτε να φάτε σπανάκι.

3. Σπόροι καστορέλαιου (ρετσινόλαδου)

fagita3.jpg

Μπορεί να το βρείτε στις ετικέτες διαφόρων τροφίμων, ανάμεσα σε άλλα συστατικά. Το καστορέλαιο είναι ένα κοινό συντηρητικό τροφίμων και σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις αποτελούσε θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.

Οι σπόροι, όμως, αυτού του κοινού ελαίου περιέχουν θανατηφόρες ποσότητες ρικίνης, μια φυσική τοξική ουσία, διάσημη από τη χρήση της στη δολοφονία του Georgi Markov και ως πιθανό χημικό όπλο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν γίνεται η επεξεργασία για να προκύψει το έλαιο, η τοξίνη αφαιρείται.

Η κατανάλωση ακόμη και τεσσάρων μόλις σπόρων μπορεί να αποβεί μοιραία.

4. Καρύδια Βραζιλίας

fagita4.jpg

Είναι γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία, όμως τα καρύδια Βραζιλίας έχουν ένα «κρυφό μυστικό».
Περιέχουν πάνω από 1.000 φορές περισσότερο ράδιο από τα περισσότερα τρόφιμα και είναι από τα πιο ραδιενεργά φαγώσιμα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

Αυτό οφείλεται στο απίστευτα βαθύ και πολύπλοκο ριζικό σύστημα του δέντρου στο οποίο μεγαλώνουν, το οποίο απορροφά το φυσικό αυτό στοιχείο από το περιβάλλον έδαφος.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι παρότι αν φάτε μεγάλες ποσότητες από αυτούς τους νόστιμους κατά τ’ άλλα ξηρούς καρπούς δε θα πεθάνετε, δεν πρόκειται όμως ούτε να αποκτήσετε… υπερδυνάμεις.

5. Star Fruit ή αλλιώς Carambola

fagita5.jpg

Αυτό το φρούτο με το περίεργο σχήμα, που αν κοπεί στη μέση μοιάζει με αστέρι θεωρείται ασφαλής επιλογή για όσους είναι υγιείς, αν όμως υποφέρετε από οποιαδήποτε ασθένεια στα νεφρά ίσως θα έπρεπε να το αποφεύγετε.

Το συγκεκριμένο φρούτο ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι περιέχει μια ουσία, γνωστή ως caramboxin. Όταν καταναλωθεί από ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά, μπορεί να προκαλέσει οξεία δηλητηρίαση, επιληπτικές κρίσεις, μέχρι και θάνατο.

6. Πράσινες πατάτες

fagita6.jpg

Όλοι έχουμε αφήσει πατάτες στο ντουλάπι, οι οποίες μετά από λίγο καιρό άρχισαν να βγάζουν φύτρες και η φλούδα τους να γίνεται πράσινη.

Είναι άραγε φαγώσιμες σε αυτήν την περίπτωση; Η απάντηση είναι «ναι» και «όχι».

Το πράσινο χρώμα στη φλούδα της πατάτας σημαίνει συσσώρευση της τοξίνης σολανίνης (solanine). Η κατανάλωση αυτής της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια και σε σπάνιες περιπτώσεις θάνατο.

Αν κόψετε βαθιά κάτω από τη φλούδα της πατάτας, μέχρι να μη βλέπετε άλλο πράσινο χρώμα μπορείτε να καταναλώσετε κανονικά ό,τι έχει απομείνει.

7. Ωμή Cassava ή αλλιώς μανιόκα

fagita7.jpg

Η τροπική αυτή ρίζα έχει μια… σκοτεινή πλευρά. Οι μακριές, αμυλούχες αυτές ρίζες περιέχουν δύο ενώσεις γνωστές ως cyanogenic gylcosides. Αν καταναλωθούν ωμές, το σώμα μας μετατρέπει αυτές τις ενώσεις σε υδροκυάνιο, που είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο.

Μπορείτε να αποφύγετε τις δυσάρεστες επιπτώσεις, αν μουλιάσετε καλά τις ρίζες προτού τις μαγειρέψετε.

8. Hákarl (καρχαρίας Γροιλανδίας)

fagita8.jpg

Είναι γνωστό ως ένα από τα χειρότερα φαγητά του κόσμου. Το παραδοσιακό αυτό ισλανδικό πιάτο ενέχει μεγάλους κινδύνους για την υγεία σας.

Μη έχοντας τη δυνατότητα να ουρήσουν, αυτά τα τεράστια θαλάσσια πλάσματα επεξεργάζονται τα υγρά απόβλητά τους μέσα στους ιστούς του σώματός τους.

Αποξηραμένο και παστό, το κρέας του καρχαρία Γροιλανδίας περιέχει τεράστιες ποσότητες αμμωνίας και trimethyl oxide, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα όργανά σας και συμπτώματα μέθης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *