Οι υποχρεωτικές επιστροφές του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα φτάνουν το 48% της συνολικής δαπάνης

Ολοκληρώθηκε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε για ακόμα μια χρονιά ο ΣΦΕΕ με την διοργάνωση της θεματικής ενότητας «Powering up healthcare systems: pharmaceutical innovations and industrial strategy». Πιο συγκεκριμένα, τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη (Καθημερινή), ενώ συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας και ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK, Roberto Greco.

Η συζήτηση ανέδειξε τις προκλήσεις του συστήματος υγείας και του φαρμακευτικού κλάδου μετά την πανδημία, αλλά και την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαική φαρμακοβιομηχανία  σε αυτό.

Ο Υπουργός Υγείας, επεσήμανε αρχικά τη στρεβλότητα του μηχανισμού του clawback, τονίζοντας ότι η πανδημία καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε οτι μέσα στο 2022 μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν εξοικονόμηση στο σύστημα υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι ορατά την επόμενη χρονιά. Ως προς την δημόσια χρηματοδότηση επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνάδει με τις ανάγκες του πληθυσμού και να λαμβάνει υπόψη την καινοτομία που εισέρχεται στο σύστημα υγείας.

Παράλληλα, τόνισε πως η πανδημία του COVID κατέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει την απεξάρτησή της από τις άλλες οικονομίες όσον αφορά στην παραγωγή φαρμάκων, ενώ κίνητρα θα πρέπει να δοθούν και στην παραγωγή φαρμάκων στην χώρα.

Επίσης, συμφώνησε με την πλήρη απουσία πρόληψης και ενημέρωσης γεγονός που συμβάλει στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί μια συνεχή συζήτηση στην Ευρώπη, ωστόσο βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσιμων αποφάσεων. Τόνισε, ότι οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία για να δημιουργήσουμε καινοτομία, τα εργαλεία υπάρχουν, υπάρχει εγκατεστημένο κομμάτι της Ευρωπαικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και ο στόχος έτσι πρέπει να είναι ενιαίος. Η φαρμακοβιομηχανία τόνισε πρέπει να παράγει στην Ευρώπη και οφείλουμε να πάρουμε ξανά τον ηγετικό μας ρόλος στην ευρωπαική καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε την σημασία της αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας αλλά και την αναγκαιότητα επένδυσης σε πρόληψη, ένα βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι υπάρχει από τη μεριά της φαρμακοβιομηχανίας μια δικαιολογημένη επιφύλαξη ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η συζήτηση αυτή επαναλαμβάνεται την τελευταία δεκαετία. Τόνισε, ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης ο φαρμακευτικός κλάδος δεν καλείται να καταβάλει στην πολιτεία τόσο υψηλό επίπεδο υποχρεωτικών επιστροφών, που στην περίπτωση της Ελλάδας το ύψος τους φτάνει το 48% της συνολικής δαπάνης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγής υψηλής καινοτομίας φαρμάκων στην χώρα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται εις βάρος των καινοτόμων φαρμάκων που δεν παράγονται στην χώρα, αλλά εφαρμόζοντας πολιτικές  που κρατάνε την ισορροπία.   

Υπενθύμισε ότι ο ΣΦΕΕ και η EFPIA έχουν εκπονήσει και παρουσιάσει στην Πολιτεία μελέτη που τεκμηριώνει το ποσό που υπολείπεται η δημόσια φαρμακευτική χρηματοδότηση. Ενώ τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιας και συγκροτημένης στρατηγικής για το φάρμακο, η οποία θα έχει συνέχεια και θα λαμβάνει υπόψη και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς στη φαρμακευτική αλυσίδα.

Ο Roberto Greco, τόνισε πως την τελευταία δεκαετία ενώ καταγράφεται αυξημένη ζήτηση για φάρμακα και εμβόλια, κυρίως για δημογραφικούς λόγους, η δημόσια χρηματοδότησης παραμένει χαμηλή. Υπογράμμισε, πως περίπου 8.000 φάρμακα και εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αρκετά θα μπουν στα ευρωπαικά συστήματα υγείας σε λίγο καιρό. Έτσι, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πώς οι πολίτες θα έχουν άμεση πρόσβαση στην καινοτομία. Τόνισε επίσης πως αν μια κυβέρνηση θα επενδύσει ή όχι στην καινοτομία στο εκάστοτε σύστημα υγεία, είναι καθαρά δική της απόφαση, τόνισε. 

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται στην Ευρώπη ως προς τον χρόνο πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακο, σημείωσε ότι ως EFPIA έχουμε εντοπίσει και αξιολογήσει του 10 παράγοντες για τους οποίους οι ασθενείς δεν έχουν την ίδια στιγμή πρόσβαση στην φάρμακά τους και βάσει αυτών έχουμε προτείνει τρεις βασικούς πυλώνες από τη μεριά μας: α) τη δέσμευσή μας να υποβάλουμε αίτημα τιμολόγησης και αποζημίωσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ εντός 2 ετών από την άδεια κυκλοφορίας,  β) τη δέσμευσή μας να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες και τους χρόνους των αιτημάτων τιμολόγησης και αποζημίωσης και γ) τη δημιουργία ενός πλαισίου τιμολογησης που θα αναγνωρίζει την οικονομική  κατάσταση της κάθε χώρας,  ενώ τόνισε την σημασία να επενδύσει η Πολιτεία στην πρόληψη.

Τέλος, ο Κώστας Παναγούλιας, ανέφερε ότι η πανδημία μας έφερε αντιμέτωπους με την ανακάλυψη ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε αυτονομία στον φαρμακευτικό τομέα, έχοντας αφήσει την Ε&Α στην Αμερική και την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων στην Κίνα και την Ινδία. Στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν τα προβλήματα ελλείψεων που αντιμετώπισαν άλλες χώρες και αυτό γιατί οι πολυεθνικές συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγορά και οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιστάθηκαν στις πιέσεις του κόστους και τροφοδότησαν ασταμάτητα τα νοσοκομεία. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής είναι η ενίσχυση και ο επαναπατρισμός της καινοτομία και της παραγωγής στην Ευρώπη.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε το κόστος παραγωγής. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε, οι προμηθευτές αύξησαν επίσης το κόστος, σε αντίθεση με το φάρμακο που είναι ίσως ο μόνος κλάδος που δεν μπορεί να αναπροσαρμόσει το κόστος, καθώς απαγορεύονται οι αυξήσεις τιμών.  Επεσήμανε ότι η χώρα διαθέτει ισχυρή φαρμακευτική βιομηχανία η οποία μπορεί να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει περισσότερη προστιθέμενη αξία, εφόσον υπάρχει ένα περιβάλλον προβλέψιμο και φιλικό.

 

Διαβάστε ακόμη...