Οι υπερβολικές θερμίδες κατά την ανάπτυξη μπορεί να αλλάξουν τον εγκέφαλο

Ζήσης Ψάλλας

Άτομα των οποίων οι μητέρες ήταν υπέρβαρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να γίνουν παχύσαρκα ως ενήλικες επειδή ο πρώιμος υπερσιτισμός επανασυνδέει τους εγκεφάλους που αναπτύσσονται ώστε να λαχταρούν ανθυγιεινό φαγητό, σύμφωνα με μια μελέτη του Rutgers University στο Molecular Metabolism.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτή τη σχέση από τη μητέρα στο παιδί σε πειραματόζωα, με ένα πείραμα που ξεκίνησε αφήνοντας μερικά ποντίκια να παχύνουν με απεριόριστη τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ άλλα διατηρήθηκαν αδύνατα με υγιεινή τροφή που επίσης δεν περιόριζε τις θερμίδες τους. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν από παχύσαρκες μητέρες παραμένουν αδύνατα στην ενήλικη ζωή τους με υγιεινή τροφή, αλλά τρώνε περισσότερο από τα ποντίκια που γεννήθηκαν από αδύνατες μητέρες όταν έχουν πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ενώ οι απόγονοι των μητέρων που ήταν υπέρβαρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να δυσκολεύονται να μετριάσουν την κατανάλωση λιχουδιών, θα μπορούσαν να τρώνε με ασφάλεια υγιεινές τροφές.

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων που αλλάζουν τον εγκέφαλο μειώνοντας την επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό.

«Τα άτομα που γεννιούνται από υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες τείνουν να είναι πιο βαριά στην ενήλικη ζωή τους από τα άτομα που γεννιούνται από αδύνατες μητέρες και πειράματα όπως αυτό υποδηλώνουν ότι η εξήγηση ξεπερνά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η εκμάθηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών στην παιδική ηλικία», δήλωσε ο Mark Rossi, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Ο υπερσιτισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού φαίνεται να επανασυνδέει τον εγκέφαλο των αναπτυσσόμενων παιδιών και, πιθανώς, των μελλοντικών γενεών».

Στο πείραμα, οι ερευνητές έδωσαν την πλούσια σε λιπαρά τροφή σε τρία αδελφά θηλυκά ποντίκια και την υγιεινή τροφή σε άλλες τρεις αδερφές τους. Μόλις ολοκληρώθηκε ο θηλασμός, έστρεψαν την προσοχή τους στα σχεδόν 50 κουτάβια, τα οποία ξεκίνησαν όπως αναμενόταν να είναι βαρύτερα ή ελαφρύτερα, ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας τους.

Το βάρος τους συνέκλινε (σε υγιή επίπεδα) αφότου όλα τα κουτάβια έλαβαν αρκετές εβδομάδες υγιεινής διατροφής (χωρίς περιορισμό θερμίδων), αλλά διαφοροποιήθηκαν ξανά όταν οι ερευνητές τους πρόσφεραν πρόσβαση σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Όλα τα ποντίκια πήραν βάρος, αλλά οι απόγονοι των υπέρβαρων μητέρων σημαντικά περισσότερο από τα άλλα.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι διαφορετικές συμπεριφορές προήλθαν πιθανώς από διαφορετικές συνδέσεις μεταξύ δύο τμημάτων του εγκεφάλου -του υποθάλαμου και της αμυγδαλής- που προέκυψαν λόγω της διαφορετικής διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η μελέτη έχει μικτές επιπτώσεις για τα άτομα που γεννήθηκαν από υπέρβαρες μητέρες που αγωνίζονται με το δικό τους βάρος. Από τη μία πλευρά, προτείνει τη δυνατότητα να παραμείνει κάποιος στο κανονικό βάρος ενώ τρώει υγιεινά μέχρι να χορτάσει, αποφεύγοντας το junk food. Από την άλλη πλευρά, υποδηλώνει ότι το να τρώμε μέτριες ποσότητες ανθυγιεινών λιχουδιών μπορεί να ενισχύει την υπερκατανάλωση και την παχυσαρκία.

Προσβλέποντας στο μέλλον, το εύρημα της μελέτης σχετικά με τα διαταραγμένα κυκλώματα του εγκεφάλου στις δύο ομάδες ποντικών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία φαρμάκων που θα εμπόδιζαν την υπερβολική επιθυμία για κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

«Υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά να γίνει γιατί δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, ακόμη και στα ποντίκια», είπε ο Rossi. «Όμως κάθε πείραμα μας λέει λίγα περισσότερα και κάθε τόσο μαθαίνουμε για τις διαδικασίες που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής που μπορούν να αποκαλύψει μια στρατηγική για πιθανές θεραπείες».

Διαβάστε ακόμη...