Οι υδατάνθρακες κακής ποιότητας αυξάνουν τις καρδιακές παθήσεις

Ζήσης Ψάλλας

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες κακής ποιότητας (υψηλού γλυκαιμικού φορτίου) οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου.

Συνολικά 137.851 άτομα ηλικίας 35 έως 70 ετών παρακολουθήθηκαν για περίπου 9,5 χρόνια μέσω της μελέτης Population Urban and Rural Epidemiology (PURE) που διεξήχθη από το Population Health Research Institute (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ερωτηματολόγια για τη μέτρηση της μακροχρόνιας διατροφικής πρόσληψης των συμμετεχόντων και την εκτίμηση του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου της διατροφής τους. Υπήρξαν 8.780 θάνατοι και 8.252 σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα που καταγράφηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων κατά την περίοδο παρακολούθησης.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη διατροφική πρόσληψη υδατανθράκων ανάλογα με το αν συγκεκριμένοι τύποι υδατανθράκων αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα περισσότερο από άλλους (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης) και συνέκριναν αυτόν τον δείκτη με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτων.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια δίαιτα στο υψηλότερο 20% του γλυκαιμικού δείκτη είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιαγγειακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο εάν είχαν προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση, ή 20% περισσότερες πιθανότητες εάν δεν έχουν προϋπάρχουσα πάθηση.

Αυτοί οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι μεταξύ εκείνων που ήταν παχύσαρκοι.

"Μελετώ τον αντίκτυπο μια δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη για πολλές δεκαετίες και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων κακής ποιότητας είναι ένα ζήτημα παγκοσμίως", δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας David Jenkins, καθηγητής διατροφικών επιστημών και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής Temerty του Τορόντο. "Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας σχετίζονται με μειωμένη μακροζωία, ενώ οι δίαιτες πλούσιες σε υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια έχουν ευεργετικά αποτελέσματα", είπε.

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών, μια δίαιτα χαμηλή τόσο σε γλυκαιμικό δείκτη όσο και σε γλυκαιμικό φορτίο ενέχει μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια και ολικά δημητριακά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ το λευκό ψωμί, το άσπρο ρύζι και οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

 

Διαβάστε ακόμη...