Οι ξηροί καρποί θωρακίζουν τον εγκέφαλό μας

6F63C56CA87C5C2D33E2673203AF7876.jpg

  Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τα ευεργετικά οφέλη τους στην ανάπτυξη αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά οι ξηροί καρποί φαίνεται να περιέχουν και μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορεί να επάγουν την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, Neurosurgery and Psychiatry έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε νιασίνη, όπως είναι και οι ξηροί καρποί, μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι της νευροεκφυλιστικής νόσου Αλτσχάιμερ αλλά και της σχετιζόμενης με την ηλικία έκπτωσης της γνωστικής λειτουργικότητας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Chicago Health and Aging Project μελέτησαν περίπου 3.000 κατοίκους του Σικάγου ηλικίας 65 ετών και άνω, στους οποίους αξιολόγησαν τόσο τη διατροφή όσο και τις γνωστικές ικανότητές τους σε βάθος έξι χρόνων.

Εκείνοι οι οποίοι λάμβαναν την περισσότερη νιασίνη από τα τρόφιμα (22 mg ανά ημέρα) είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ από όσους κατανάλωναν τη λιγότερη (περίπου 13 mg ημερησίως), ενώ παράλληλα και ο ρυθμός έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών τους ήταν σημαντικά μικρότερος.

Έτσι, προτείνεται ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει θέση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, με τη μερίδα τους να κυμαίνεται από 6 έως 10 τεμάχια ανάλογα το είδος του ξηρού καρπού που επιλέγεται.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *