Οι υπερωρίες προκαλούν καρδιακά και εγκεφαλικά

 
Οι υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών σε ποσοστό έως και 80%, αναφέρει πρόσφατη έρευνα φινλανδών επιστημόνων.


Σύμφωνα με τους ερευνητές οι πολλές ώρες εργασίας «καταδικάζουν» χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να πάθουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά.

Επιστήμονες από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας μελέτησαν τα στοιχεία 12 ερευνών που χρονολογούνται από το 1958 και αφορούν συνολικά σε 22.000 ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 8 ώρες τη μέρα είχαν 40% έως 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ασθένεια.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Marianna Virtanen, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην «εκτεταμένη έκθεση στο εργασιακό άγχος και στρες».

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν αυτό είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Το 2009, η ίδια ομάδα επιστημόνων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες ώρες εργαζόταν κανείς καθημερινά, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα να εμφανίσει άνοια στη μετέπειτα ζωή του.

Εργαζόμενοι μέσης ηλικίας που αφιέρωναν στη δουλειά τους περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν «φτωχή» εγκεφαλική λειτουργία, συγκριτικά με εκείνους που δεν ξεπερνούσαν τις 40 ώρες εβδομαδιαίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *