Οι τροφές του καλοκαιριού

 
Τους θερμούς, καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός έχει ανάγκη τροφές που θα προσφέρουν ενυδάτωση και προστασία από την έντονη ακτινοβολία.


Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το καλοκαίρι και εντάξτε τις στην καθημερινή διατροφή σας…

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα καλύτερα ενυδατικά τρόφιμα και η ενυδάτωση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό σας κρατά δροσερούς και ενυδατωμένους. Η ίδια υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τον ήλιο.

Πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για το καλοκαίρι. Χάνετε καλίο μέσω του ιδρώτα, το οποίο σας βάζει σε κίνδυνο για μυϊκές κράμπες. Τρώγοντας πορτοκάλια αναπληρώνετε το κάλιο και κρατάτε τις μυϊκές κράμπες μακριά.

Επίσης, τα πορτοκάλια περιέχουν περίπου 80% νερό, έτσι λίγα ζουμερά κομμάτια την ημέρα θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γιαούρτι

Πλούσιο σε πρωτεΐνη, εύκολο να το πάρετε μαζί σας στην παραλία (παγώστε ένα φλιτζάνι πριν πάτε, έτσι ώστε να παραμείνει δροσερό έως ότου θελήσετε να το καταναλώσετε), το γιαούρτι αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το καλοκαίρι.

Η πρωτεΐνη ικανοποιεί το στομάχι σας, που θα σας κρατήσει μακριά από την υπερκατανάλωση αλμυρών, υψηλής θερμιδικής αξίας σνακ.

Επιλέξτε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και κατά προτίμηση ελληνικό γιαούρτι το οποίο έχει 2 φορές την πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα χαμηλών λιπαρών. Επίσης, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί ομαλά.

Σέλινο και μάραθο

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το αίσθημα του πρηξίματος όταν πηγαίνουμε στην παραλία. Το σέλινο και ο μάραθος είναι φυσικά διουρητικά, βοηθώντας σας να χάσετε το περιττό βάρος υγρών χωρίς να προκαλεί αφυδάτωση. Πώς;

Τα συστατικά στα δύο αυτά λαχανικά τονώνουν τα νεφρά σας, προκαλώντας τα να αποβάλλουν τις τοξίνες και τα επιπλέον υγρά από το σώμα σας, τα οποία κάνουν την κοιλιά να πρήζεται.

Πράσινο τσάι

Αν θέλετε να πιείτε κάτι εκτός από το νερό για να σας κρατήσει ενυδατωμένους, επιλέξτε πράσινο τσαι. Το πράσινο τσάι είναι ο ιδανικός τρόπος για τη συμπλήρωση της πρόσληψης νερού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να είναι χρήσιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, μείωση της χοληστερόλης, και στην αύξηση του μεταβολισμού.

Σαλάτες με σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αφήστε για λίγο πίσω τα λαχανικά στον ατμό και καταναλώστε άφθονο φρέσκο, ωμό σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη τα οποία είναι εδώ για να «σώσουν» το δέρμα σας.

Τα καροτενοειδή στα πορτοκαλί και σκούρα πράσινα τρόφιμα, τα οποία το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

Με την κατανάλωση τους θα μειωθεί η ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία, θα επιδιορθωθεί το ξηρό και λεπιοειδές δέρμα, και θα ενισχυθεί η άμυνα του δέρματος έναντι στις βλαβερές ακτίνες.

Προσθέστε στη σαλάτα σας και άλλα πηγές καροτενοειδών όπως καρότα, βερίκοκα, πεπόνι, καρπούζι, ντομάτες, ροζ γκρέιπφρουτ, σολομό, γάλα, κρόκους αυγών και πιπέρι καγιέν, για να δημιουργήσετε ένα ακόμα πιο υγιεινό γεύμα.

Φράουλες και μούρα

Τα γλυκά, ζουμερά μούρα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, έχουν ισχυρές ιδιότητες κατά των ασθενειών. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων τους, αυξάνουν τη ροή αίματος στο δέρμα και μειώνουν την ευαισθησία στο φως, βελτιώνοντας την εμφάνιση του δέρματος, τη δομή και την υφή του.

Άλλες καλές πηγές φλαβονοειδών που ενισχύουν το δέρμα, είναι: μπανάνες, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, αγκινάρες, καρύδια, φιστίκια, άνηθος και θυμάρι.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *