Οι τροφές που μας ξυπνούν

 
Τα επίπεδα της εγρήγορσής μας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σχετίζονται με το είδος του φαγητού που καταναλώνουμε, υποστηρίζει ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn, επικεφαλής ερευνητής της οποίας είναι ο έλληνας καθηγητής ψυχιατρικής δρ Αλέξανδρος Βγοντζάς.


Ο δρ Βγοντζάς ο οποίος τα τελευταία χρόνια μελετά τις διαταραχές του ύπνου, εξηγεί ότι «η αυξημένη κατανάλωση λίπους επιδρά αρνητικά στα επίπεδα της εγρήγορσης υγιών ενηλίκων φυσιολογικού βάρους.»

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονο κρέας και ελάχιστους υδατάνθρακες είναι πιο πιθανό να έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρατήρησαν ότι δεν υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση πρωτεΐνης και στην εγρήγορση. Αντιθέτως η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων σχετίζεται με αυξημένη εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας.

Επομένως, μια κατεξοχήν πρωτεϊνική δίαιτα (όπως π.χ., η Άτκινς) στην οποία οι υδατάνθρακες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο είναι αναμενόμενο να προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας που διεξήχθη σε 31 υγιείς ενήλικες, φυσιολογικού βάρους χωρίς υπνική άπνοια, είναι σύμφωνα με εκείνα παλαιότερων ερευνών για την επίδραση της διατροφής στην εγρήγορση.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.