Οι τρεις βασικοί καρκίνοι του δέρματος

Ζήσης Ψάλλας

Δύο στους τρεις Αυστραλούς θα έχουν καρκίνο του δέρματος στη ζωή τους. Σχεδόν όλοι αυτοί οι καρκίνοι είναι βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCC: basal cell carcinoma:), ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (SCC: squamous cell carcinomas) ή μελανώματα.

Η πορεία της θεραπείας για SCC και BCC είναι λιγότερο ξεκάθαρη από ό,τι για τα μελανώματα. Υπάρχουν λίγες σταθερές οδηγίες. 

Πολλά BCC και SCC απαιτούν μόνο μια απλή εκτομή για να θεραπευτούν. Ωστόσο, αυτά που βρίσκονται σε ευαίσθητα μέρη του προσώπου με πολλά νεύρα και μικρούς μύες ή κοντά στα οστά και τους χόνδρους, είναι δύσκολο να αποκοπούν με ασφάλεια. Εάν έχουν αναπτυχθεί σε υποκείμενο λίπος, μυς ή οστά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι κατάλληλη. Η σωστή θεραπεία σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του όγκου, είτε έχει σαφώς καθορισμένες ή θολές άκρες, είναι ουλώδης ή ζελατινώδης. 

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για ακτινοθεραπεία που περιλαμβάνει μια πολύ στοχευμένη δόση ακτινοβολίας για να σκοτώσει τον όγκο καταστρέφοντας το DNA του και εκτελείται από έναν ειδικό ογκολόγο ακτινοβολίας.

Εάν η βιοψία δείχνει ότι ο καρκίνος έχει εισβάλει σε ένα κοντινό νεύρο ή εάν έχετε επώδυνα, μυρμήγκιασμα ή συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι ένα νεύρο έχει υποστεί βλάβη, μπορεί να προταθεί πιο επιθετική εκτομή ή ακτινοθεραπεία. Στην περίπτωση του SCC, μπορεί επίσης να σας προσφερθεί μαγνητική τομογραφία για να φανεί το πόσο έχει εξαπλωθεί.

Σε αυτή την περίπτωση θα παραπεμφθείτε σε έναν ογκολόγο ακτινοβολίας για να συζητήσετε εάν η ακτινοθεραπεία θα ήταν χρήσιμη. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να εξεταστεί εάν ένα BCC έχει εισβάλει στο υποκείμενο οστό ή εάν υπάρχουν ενδείξεις BCC κυττάρων στους κοντινούς λεμφαδένες.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο το BCC να εξαπλωθεί μακριά από την αρχική θέση: μόνο το 0,1% εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα. Ωστόσο, εάν είναι πολύ παχύ, έχει επανέλθει πολλές φορές ή έχει άλλα επιθετικά χαρακτηριστικά, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό για να εξετάσει τους λεμφαδένες σας.

Τα SCC είναι κάπως πιο πιθανό να εξαπλωθούν, αλλά λόγω της έλλειψης υποχρεωτικής αναφοράς είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πραγματικό ποσοστό. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι περίπου το 4% των SCC εξαπλώνονται στους λεμφαδένες, αλλά αυτά προέρχονται συχνά από περιπτώσεις υψηλότερου κινδύνου, επομένως το πραγματικό ποσοστό είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο.

Ποτέ δεν είναι αργά για να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω καρκίνου των κερατινοκυττάρων. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η έξυπνη συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο, ακόμη και αργά στη ζωή, επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό εμφάνισης νέων καρκίνων του δέρματος και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ακόμη και να επιτρέπει στο σώμα να θεραπεύσει ορισμένες πρόδρομες βλάβες.

Διαβάστε ακόμη...