Οι συμβουλές των γιατρών μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Ζήσης Ψάλλας

Το καλύτερο άτομο που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο οικογενειακός σας γιατρός, όπως έδειξε η πρόσφατη ανασκόπηση.

Η ανασκόπηση περιέλαβε 27 μελέτες με δεδομένα από 8.000 άτομα. Υπήρχαν πολλές διαφοροποιήσεις στα προγράμματα απώλειας βάρους που πρόσφεραν οι γιατροί. Ορισμένες μελέτες περιελάμβαναν συμμετέχοντες που είχαν μόνο μία σύντομη συμβουλευτική συνεδρία με έναν γιατρό, ενώ άλλες περιλάμβαναν πολλαπλές επισκέψεις στον γιατρό τους. Η διάρκεια των προγραμμάτων διέφερε επίσης -από τρεις μήνες έως τρία χρόνια.

Οι περισσότερες συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, ενώ ορισμένες πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Σε ορισμένες μελέτες, νοσηλευτές, διαιτολόγοι και "προπονητές" υγείας έδωσαν επίσης συμβουλές απώλειας βάρους στους συμμετέχοντες.

Μετά από ένα χρόνο, τα άτομα που έλαβαν βοήθεια από τον γιατρό τους έχασαν κατά μέσο όρο 3,7 κιλά -2,3 κιλά περισσότερα από τα άτομα που δεν έλαβαν βοήθεια από τον γιατρό τους. Αν και αυτή η διαφορά στην απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται μικρή, η απώλεια 2-5% του σωματικού βάρους μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα που έχασαν βάρος με τη βοήθεια του γιατρού τους κράτησαν περίπου το 80% της απώλειας όταν παρακολουθήθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Οι ασθενείς που είδαν τον γιατρό τους τουλάχιστον 12 φορές κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχασαν το μεγαλύτερο βάρος.

Βρέθηκε επίσης ότι τα δύο προγράμματα που είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε διάστημα 12 μηνών ήταν αυτά που χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ολικής αντικατάστασης της διατροφής. Οι συνολικές αντικαταστάσεις περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των τροφών με μια σειρά προϊόντων φόρμουλας όπως τα σέικ και παρέχουν μεταξύ 800-1200 θερμίδες την ημέρα. Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου για να προσπαθήσουν να αναστρέψουν τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, όποιος έχει παχυσαρκία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να χάσει βάρος γρήγορα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παροχή της σωστής βοήθειας και συμβουλών μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους -και να διατηρήσουν αυτό το βάρος μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε ακόμη...