«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο χονδρός της Ευρώπης», υπογραμμίζει η Ακαδημία των Βασιλικών Ιατρικών Συλλόγων, μια οργάνωση που εκπροσωπεί περίπου 220.000 γιατρούς -από χειρουργούς ως παθολόγους- «ενωμένους στον αγώνα για την εξεύρεση μιας συνταγής εναντίον της επιδημίας της παχυσαρκίας».
Το ένα τέταρτο των βρετανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, και ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί ως το 2050, ενώ τα δύο τρίτα είναι υπέρβαροι.
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 10-11 ετών, ένα στα πέντε είναι παχύσαρκο και ένα στα τρία υπέρβαρο, υπενθυμίζει ακόμη η Ακαδημία, εκτιμώντας πως πρόκειται για «το σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι γιατροί αυτοί προχωρούν σε μια σειρά συστάσεων, αρχίζοντας από την επιβολή φόρου 20% στα σακχαρούχα αναψυκτικά «με διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους» και την απαγόρευση της λειτουργίας νέων φαστ-φουντ κοντά σε σχολικά ιδρύματα.
Αυτά τα τελευταία θα πρέπει εξάλλου να υποχρεωθούν να σερβίρουν στις καντίνες τους «ισορροπημένα γεύματα», κάτι που θα πρέπει να ισχύσει και για τα νοσοκομεία, όπου θα πρέπει να απαγορευθούν οι αυτόματοι πωλητές αναψυκτικών και γλυκισμάτων.
Η Ακαδημία επιθυμεί εξάλλου την απαγόρευση των τηλεοπτικών διαφημίσεων τροφίμων υπερβολικά πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι πριν από τις 21:00 και ζητάει να υπάρχουν σαφείς ετικέτες στα προϊόντα με τον αριθμό των θερμίδων, τις οποίες να μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι.
Προτείνει επίσης να παρέχονται συμβουλές στους νέους γονείς σχετικά με τη διατροφή των παιδιών τους.
Η Ομοσπονδία Διατροφής και Αναψυκτικών, η οποία εκπροσωπεί τους κατασκευαστές, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της έκθεσης, εκτιμώντας πώς «είναι λίγα αυτά που προσφέρει σε μια σημαντική συζήτηση».
Η Ακαδημία από την πλευρά της υπόσχεται πως πρόκειται για την αρχή μιας εκστρατείας κατά την οποία τα μέλη της θα κάνουν «ό,τι τους είναι δυνατόν» για να προωθήσουν αυτές τις αλλαγές.