Οι συναισθηματικά ευφυείς επηρεάζουν τους γύρω τους

6D90D9C2E8A683CFAAB3084AB49159FE.jpg

  Ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να «ρυθμίζει» κατάλληλα τα συναισθήματα που σχετίζονται τόσο με τον ίδιο όσο και με τους άλλους και σε γενικές γραμμές συνδέεται με την προκοινωνική συμπεριφορά (την επίδραση της θετικής συμπεριφοράς προς όφελος των άλλων) και τις καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Ωστόσο, οι ακριβείς κοινωνικές λειτουργίες της συναισθηματικής νοημοσύνης παραμένουν ακόμα ασαφείς. Μάλιστα, είναι πιθανό οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι να μπορούν να «χειριστούν» τις συμπεριφορές των άλλων με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Την διαφορετική αυτή πλευρά της συναισθηματικής νοημοσύνης, που δεν εστιάζει σε αποτελέσματα με θετικό αντίκτυπο για το κοινωνικό σύνολο, εξέτασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Kyoto σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτρια Yuki Nozaki βρήκε με τη βοήθεια πειράματος στο εργαστήριο ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης καθοδηγούσαν τα συναισθήματα και τις αποφάσεις των γύρω τους με βάση την ύπαρξη ή όχι προσωπικού συμφέροντος.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια «η συναισθηματική νοημοσύνη αυτή καθεαυτή δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Μπορεί, όμως, να διευκολύνει διαπροσωπικές συμπεριφορές που στοχεύουν στην επίτευξη κάποιου σκοπού».

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *