Οι σοβαροί περιορισμοί του Δείκτη Μάζας Σώματος

Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που ταξινομούνται ως υπέρβαρα, αλλά και όχι παχύσαρκα, δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που υπογραμμίζει τους περιορισμούς του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), μια τυπική ιατρική μέτρηση. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι πληθυσμοί τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες γίνονται βαρύτεροι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από το 70% των ενηλίκων ορίζονται είτε ως υπέρβαροι είτε ως παχύσαρκοι.

Ο ΔΜΣ, ο οποίος περιγράφηκε για πρώτη φορά από έναν Βέλγο μαθηματικό τον 19ο αιώνα, υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου με το τετράγωνο του ύψους του. Θεωρείται όλο και περισσότερο ως ένα ακατέργαστο όργανο για τη μέτρηση της ατομικής υγείας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Aayush Visaria του πανεπιστημίου Rutgers ανέφερε: «Νομίζω ότι το πραγματικό πράγμα που πρέπει να πάρουν οι άνθρωποι από αυτό είναι ότι ο ΔΜΣ από μόνος του δεν είναι σπουδαίος δείκτης υγείας». Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης ή η εκτέλεση ενός τύπου σάρωσης που απεικονίζει την οστική πυκνότητα, το σωματικό λίπος και τη μυϊκή μάζα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί για μια πιο ολιστική ερμηνεία, είπε. Η ύπαρξη υπερβολικού λίπους εξακολουθεί να αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του διαβήτη.

«Έχω δει ασθενείς με τον ίδιο ακριβώς ΔΜΣ, αλλά με πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και την υγεία. Γι' αυτό ήθελα να το διερευνήσω περαιτέρω», πρόσθεσε ο Visaria που είναι γιατρός.

Παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ βάρους και ποσοστών θνησιμότητας κατέληξαν σε ασυνεπή και αβέβαια αποτελέσματα και επικεντρώθηκαν σε μη Ισπανόφωνους λευκούς ενήλικες.

Στο νέο έργο, ο Visaria και ο συν-συγγραφέας Soko Setoguchi άντλησαν δεδομένα για περισσότερους από 550.000 Αμερικανούς ενήλικες από την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων για την Υγεία 1999-2018 και τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου των ΗΠΑ 2019. Υπολόγισαν τον ΔΜΣ με βάση το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων και συνέλεξαν δεδομένα για δημογραφικά στοιχεία, κοινωνικο-συμπεριφορικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα, οι υποκείμενες παθήσεις υγείας και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Περισσότερα από 75.000 άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη πέθαναν κατά την περίοδο της έρευνας. Μετά την προσαρμογή για άλλες μεταβλητές, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 30, που ταξινομούνται ως υπέρβαρα, δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άτομα των οποίων ο ΔΜΣ ήταν μεταξύ 22,5 και 24,9. Ωστόσο, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξήθηκε μεταξύ των ατόμων των οποίων ο ΔΜΣ ήταν κάτω του 20 και εκείνων με ΔΜΣ μεγαλύτερο ή ίσο με 30, που ορίστηκαν ως παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία ενέχει υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, ένα άτομο με παχυσαρκία «τρίτου βαθμού», που ορίζεται ως ΔΜΣ 40 και άνω, αλλά δεν είχε καπνίσει ποτέ και δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή μη δερματικού καρκίνου, είχε περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από από ένα άτομο με μέσο ΔΜΣ.

 

Διαβάστε ακόμη...