Οι ψυχολογικοί τρόποι που βοηθούν να χάσετε βάρος

Ζήσης Ψάλλας

Πολλά προγράμματα απώλειας βάρους ξεκινούν ζητώντας από τους ανθρώπους να θέσουν έναν στόχο. Και η έρευνα δείχνει ότι η δημιουργία αυτής της «πρόθεσης» πραγματικά τους παρακινεί να αλλάξουν συμπεριφορά..

Και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο στόχος σας είναι να χάσετε ένα συγκεκριμένο βάρος, να φάτε πιο υγιεινά ή να ασκήστε περισσότερο. Αλλά δεδομένου ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους, ένας συνδυασμός στόχων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στο να διατηρεί τα κίνητρά σας.

Είχε θεωρηθεί ότι οι στόχοι έπρεπε να είναι συγκεκριμένοι, για παράδειγμα, να χάσετε μισό κιλό την εβδομάδα έως ότου χάσετε συνολικά 20 κιλά. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αλήθεια. Ο καθορισμός στόχων είναι αποτελεσματικός ακόμα και αν οι στόχοι είναι αόριστοι (όπως στοχεύοντας να είμαστε πιο δραστήριοι, αντί να στοχεύουμε να τρέχουμε 10 λεπτά κάθε μέρα).

Η καταγραφή του βάρους σας και των φαγητών που τρώτε λέγεται αυτοπαρακολούθηση και είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές της συμπεριφορικής ψυχολογίας για απώλεια βάρους. Περιλαμβάνεται επίσης στα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης βάρους. Η αυτοπαρακολούθηση λειτουργεί καθιστώντας σας πιο ενήμερους για το τι τρώτε και πίνετε και τι συμβαίνει με το βάρος σας. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση επιδορπίων και ανθυγιεινών τροφίμων.

Οι άνθρωποι που επιτυγχάνουν να χάσουν βάρος -και να το διατηρήσουν στη συνέχεια- ζυγίζονται τακτικά. Η έρευνα δείχνει ότι κάνει καλό να ζυγίζεστε καθημερινά. Η καταγραφή όσων τρώτε απαιτεί περισσότερο χρόνο από τη ζύγιση αλλά είναι εξίσου σημαντική και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί.

Μια άλλη στρατηγική είναι να λάβετε σχόλια και υποστήριξη από φίλους, συγγενείς ή εποπτεύοντα προγράμματα. Ο λόγος που βοηθά η κοινωνική υποστήριξη είναι επειδή δημιουργεί μια αίσθηση ευθύνης.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που παρακολουθούν προγράμματα απώλειας βάρους με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας είναι πιο πιθανό να κολλήσουν με αυτό και να χάσουν περισσότερο βάρος. Φαίνεται να μην υπάρχει συγκεκριμένο άτομο που να είναι καλύτερο για κίνητρα, το σημαντικό είναι οι υποστηρικτές να είναι δεσμευμένοι.

Διαβάστε ακόμη...