Οι ψυχικές διαταραχές είναι κοινές για τους νέους γονείς

Ζήσης Ψάλλας

Η απόκτηση μωρού είναι συχνά πηγή μεγάλης ευτυχίας, αλλά πολλές νέες μητέρες αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή εμπειρία.

Η πιο κοινές ψυχικές διαταραχές που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Περίπου το 12% των γυναικών βιώνει κατάθλιψη και το 13% βιώνει άγχος κάποια στιγμή στην εγκυμοσύνη και πολλές γυναίκες θα βιώσουν και τα δύο. Τα συμπτώματα είναι: κακή διάθεση, συχνά κλάματα, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, προβλήματα στον ύπνο, μείωση ή αύξηση του βάρους, μείωση της ενεργητικότητας, υπερβολική ανησυχία ή άγχος, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σκέψεις αυτοκτονίας ή πρόκλησης βλάβης στο μωρό, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλικές επαφές, αισθήματα απόρριψης και σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, ζαλάδες κ.ά. 

Δεν υπάρχει μια και μοναδική αιτία για την περιγεννητική κατάθλιψη. Πολλοί παράγοντες πιστεύεται ότι συμβάλλουν, αλλά οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί. 

Η επίμονη κατάθλιψη χωρίς θεραπεία μπορεί να συσχετιστεί με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, αν και αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι αναπόφευκτες. Η αυτοκτονία, αν και σπάνια, είναι μεταξύ των νέων μητέρων η κύρια αιτία θανάτου το έτος μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να συναχθεί η αιτία και το αποτέλεσμα.

Εκτός από κατάθλιψη και άγχος, 1-2 στις 1.000 νέες μαμάδες επηρεάζονται από επιλόχεια ψύχωση, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια. Τα συμπτώματα της επιλόχειας ψύχωσης ποικίλλουν και μεταβάλλονται γρήγορα. Εκτός από κατάθλιψη, μπορούν να περιλαμβάνουν μανία, σύγχυση, παραισθήσεις και αυταπάτες. Σε ορισμένες από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας.

Η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά με δεδομένο το στίγμα που εξακολουθεί να συνδέεται με τις ψυχικές διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάθλιψης, τον αντίκτυπο στη γυναίκα και τις θεραπευτικές προτιμήσεις της, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ταιριάζουν σε κάθε άτομο. Αυτές είναι θεραπείες ομιλίας και αυτοβοήθεια.

Διαβάστε ακόμη...