Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου

 
Οι ψηλές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου, συγκριτικά με τις γυναίκες μέσου ή χαμηλού ύψους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι για κάθε 10 εκατοστά πάνω από το ύψος του 1.55, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι αυξημένος κατά 16%…


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην πλέον έγκυρη ιατρική επιθεώρηση, το «Lancet», βασίστηκε σε έλεγχο δείγματος ενός εκατομμυρίου γυναικών, με το ερώτημα «εάν οι ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη, μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν και την ανάπτυξη όγκων».

Οι Βρετανοί ερευνητές κάνουν λόγο για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του δέρματος, του στήθους, της ουρήθρας, των ωοθηκών, των νεφρών, καθώς και λεμφώματος Non-Hodgkin και λευχαιμίας. Πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι γυναίκες πάνω από 1.70 έχουν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον καρκινικό όγκο, συγκριτικά με τις γυναίκες με ύψος γύρω στο 1.55.

Όπως δήλωσε η Δρ. Τζέιν Γκριν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, «προφανώς το ύψος δεν προκαλεί καρκίνο, αλλά μπορεί να σηματοδοτεί κάτι περίεργο που χρίζει έρευνας».

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης έρχονται, μάλιστα, να ενισχυθούν και από δεύτερη έρευνα, η οποία καταλήγει στη διαπίστωση ότι οι ψηλότερες γυναίκες έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, μόνο που στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και το βάρος της γυναίκας. Οι παχύσαρκες γυναίκες, ανεξαρτήτως ύψους, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ούτως ή άλλως.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Δρ. Πολ Φάροα, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μεν υπαρκτή, ωστόσο είναι μικρή.

«…Αν συγκρίνουμε μια γυναίκα με ύψος 1,52 με μία γυναίκα ύψους 1,68, υπάρχει σχετική διαφορά κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών κατά 23%. Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος διαφοράς είναι μικρός. Η πιο κοντή γυναίκα θα έχει δια βίου κίνδυνο περίπου 16 τοις χιλίοις ο οποίος αυξάνεται στο 20 τοις χιλίοις για την πιο ψηλή γυναίκα».

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *