Οι πρωτεΐνες δεν προκαλούν οστεοπόρωση

Ζήσης Ψάλλας

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τα οστά σας. Περιλαμβάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να έχει ισχυρά οστά και βιταμίνη D για να απορροφά περισσότερο το ασβέστιο από τη διατροφή. 

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες μπορεί να βλάψει τα οστά σας διότι προκαλεί έξοδο του ασβεστίου από το σώμα.

«Για χρόνια οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης μπορεί να είναι επιβλαβής για τα οστά», ανέφερε ο Taylor C. Wallace, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μελετών Διατροφής και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο George Mason. «Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι πολύ όξινα. Οι ζωικές πρωτεΐνες συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες αυτών των τύπων αμινοξέων. Η θεωρία ήταν ότι το σώμα χρησιμοποιεί τα μέταλλα που περιέχονται στα οστά για να εξουδετερώσει την οξύτητα που προκαλούν αυτά τα αμινοξέα στο σώμα, διατηρώντας έτσι το φυσιολογικό pH, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ζωή. Ένα από αυτά μέταλλα είναι το ασβέστιο το οποίο εξέρχεται από τα οστά και πάει στο αίμα για να διατηρηθεί η φυσιολογική οξύτητα του αίματος. Αυτό με τη σειρά του εθεωρείτο ότι μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση».

Οι επιδημιολογικές μελέτες τις προηγούμενες δεκαετίες υποστήριζαν την ιδέα ότι η διατροφική πρωτεΐνη οδηγεί σε μειωμένη οστική πυκνότητα αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πρωτεΐνη στην πραγματικότητα υποστηρίζει υγιή οστά. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή οδηγεί σε μεγαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και τελικά δεν υπάρχει αρνητική επίδραση στην πυκνότητα των οστών ή στον κίνδυνο κατάγματος.

«Σε αντίθεση με αυτά που έχουν πει πολλοί άνθρωποι ή σκέφτονται δεν υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της διατροφικής πρωτεΐνης και της κακής υγείας των οστών ή του κινδύνου κατάγματος», δήλωσε ο Stuart M. Phillips διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Φυσικής Δραστηριότητας  του Πανεπιστημίου McMaster. «Δηλαδή, η κατανάλωση πρωτεϊνών σε επίπεδα υψηλότερα από την Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα οστά και μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βελτιώσει την οστική πυκνότητα σε περιοχές όπως η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης», πρόσθεσε ο Philips.

 

Διαβάστε ακόμη...