Οι πολλές θερμίδες βλάπτουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Ζήσης Ψάλλας

Πολλές έρευνες έχουν διεξαχθεί για να διαπιστώσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία μας μια διατροφή πολλών θερμίδων. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, οι αρουραίοι τρέφονταν είτε με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων είτε με μια ισορροπημένη διατροφή και έπρεπε να μάθουν πού θα βρουν την τροφή τους ενώ βρίσκονταν σε ένα λαβύρινθο. Μετά από μόλις τρεις ημέρες, οι αρουραίοι που λάμβαναν πολλές θερμίδες ήταν λιγότερο ικανοί να βρουν τις τροφές από εκείνους στους οποίους είχε δοθεί η ισορροπημένη διατροφή. 

Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ο ιππόκαμπος, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις μιας διατροφής πολλών θερμίδων.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι είχαν ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη μετά από μόλις επτά ημέρες με μια δίαιτα υψηλών θερμίδων. Σε αυτή την περίπτωση, η απόκριση του ιππόκαμπου στην ινσουλίνη άλλαξε και φάνηκε να μεταβάλλει τη δομή των νευρικών κυττάρων σε αυτήν την περιοχή. Αυτό σήμαινε ότι τα νευρικά κύτταρα ήταν λιγότερο ικανά να κάνουν νέες συνδέσεις με άλλα νευρικά κύτταρα, κάτι που απαιτείται για τη δημιουργία νέας μνήμης, και υποδηλώνει ότι μια διατροφή υψηλής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μαθαίνουμε λόγω εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η γνωστική έκπτωση είχε επίσης συνδεθεί στο παρελθόν με την αντίσταση στην ινσουλίνη στους ανθρώπους. Μια μελέτη, το 2011, έδειξε ότι μετά από πέντε ημέρες δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι άνθρωποι είχαν χειρότερη επίδοση σε γνωστικά καθήκοντα όπως η εστίαση της προσοχής τους. 

Ο Terry Davidson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Perdue, πρότεινε ότι τέτοιου είδους αλλαγές στον ιππόκαμπο θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τον τρόπο που τρώμε και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για τη μάθηση και ίσως και για το ότι συνδέουμε το αίσθημα της πείνας με την ευχαρίστηση όταν τρώμε. Όμως, όταν υπάρχει επίδραση στον ιππόκαμπο, αυτό θα μπορούσε να διαταραχθεί και να σας αναγκάσει να τρώτε ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι. Και αν στραφείτε σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο περαιτέρω αρνητικής επίδρασης στον ιππόκαμπο και περισσότερη υπερκατανάλωση τροφής.

Διαβάστε ακόμη...