Οι περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου

cancer-735x459.jpg

Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στον πληθυσμό της Κρήτης σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου που θα παρουσιάσει σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Σύμφωνα με την έρευνα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως εκτός από τις περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου σε κατοίκους του νησιού, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αύξηση παρουσιάζουν και οι δείκτες θνησιμότητας.

Οι περισσότερες κακοήθεις νεοπλασίες καταγράφονται στις πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Χερσονήσου, ενώ αρνητικό ρεκόρ στον γυναικείο πληθυσμό κατέχει η Βιάννος.

sadaga1.jpg

Τα τελευταία 22 χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας. αλλά και των λευχαιμιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τον ανδρικό πληθυσμό οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων αφορούν τον πνεύμονα και τον προστάτη, ενώ στις γυναίκες καταγράφονται υψηλά ποσοστά στον καρκίνο του μαστού.

sadaga2.jpg

Η έρευνα φέρνει στο φως σοκαριστικά στοιχεία καθώς την περίοδο 1992 – 2013 στην Κρήτη καταγράφηκαν 30.000 θάνατοι από κακοήθεις νεοπλασίες, με το 60% να αφορά στους άνδρες και το 40% στις γυανίκες.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως η εμφάνιση καρκίνων στο πληθυσμό του νησιού αυξάνεται κατακόρυφα. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 1992 καταγράφηκαν 2.800 περιπτώσεις κακοηθών νεοπλασιών ενώ το 2013 οι περιπτώσεις φτάνουν τις 3.400!

sadaga3.jpg

Ο καθηγητής κ. Λιονής θα παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία της έρευνας του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου στις 14:00 στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη στο flashnews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.