Οι παθήσεις που διαταράσσουν τον ύπνο στο «Όλα για την Υγεία mou»

A60C413DA483007D0628422A731132F5.jpg

  Οι περισσότεροι – αν όχι όλοι- οι άνθρωποι έχουν βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή τους μια «δύσκολη» νύχτα, δηλαδή έχουν ξυπνήσει στον ύπνο τους μετά από μια ενόχληση. Ένας στους τρεις από εμάς έχει την εμπειρία της αϋπνίας, περισσότεροι από τους μισούς ροχαλίζουμε έστω και περιστασιακά, ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με άγχος τρίζει τα δόντια του στον ύπνο, ενώ 3 στους 10 οριακά παχύσαρκους ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με μοναδικό σκοπό να φάνε.

Η εκπομπή «Όλα για την Υγεία mou», με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, που μεταδίδεται το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 στις 16.50 από το MEGA, διερευνά τις αιτίες που διαταράσσουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας. Αιτίες που μπορεί να είναι απλές, όπως κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα που αλλάζουν το βιολογικό μας ρολόι ή η κατανάλωση φαγητού πριν τον ύπνο, μπορεί να σχετίζονται με ψυχικούς παράγοντες και κυρίως με το άγχος ή μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα σοβαρών νόσων. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες εξηγούν πώς η υπνική άπνοια, το ροχαλητό, ο πόνος, το τρίξιμο των δοντιών, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το τίναγμα του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να μας ξυπνήσουν μες τη νύχτα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας – όταν δηλαδή σηκωνόμαστε μέσα στη νύχτα με μοναδικό σκοπό να φάμε – τις αιτίες που το προκαλούν αλλά και πρακτικές συμβουλές για να το ξεπεράσουμε, καθώς και τους εφιάλτες και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η γνωστή ηθοποιός Ελένη Καστάνη, η οποία μιλά για όλα όσα διαταράσσουν τον ύπνο της.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *