Οι παράγοντες που τις δημιουργούν, πώς εκδηλώνονται και πώς θεραπεύονται

Να φοράτε καθημερινά διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια, γιατί χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου να εξατμιστεί ο ιδρώτας

Συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα τους θερμούς μήνες του χρόνου είναι οι μυκητιάσεις στα πόδια. Η έντονη εφίδρωση, η παραμονή για πολλές ώρες των ποδιών στα παπούτσια και η χρήση ακατάλληλων υποδημάτων και συνθετικών καλτσών θεωρούνται παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ενοχλητική αυτή πάθηση.


Οι μυκητιάσεις των ποδιών εκδηλώνονται με φαγούρα γύρω από τα δάκτυλα, ενώ το δέρμα στην περιοχή είναι ξηρό και ξεφλουδίζει

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πόδια μας αποβάλλουν καθημερινά ιδρώτα ο οποίος μπορεί να γεμίσει μια θήκη αβγού. Η ποσότητα είναι μεγάλη και απαιτούνται τουλάχιστον 24 ώρες να εξατμιστεί από τα παπούτσια. Οι μυκητιάσεις των ποδιών εκδηλώνονται με φαγούρα γύρω από τα δάκτυλα, ενώ το δέρμα στην περιοχή είναι ξηρό και ξεφλουδίζει. Προσβάλλουν το 15% του πληθυσμού, πολλοί από τους οποίους ταλαιπωρούνται για μεγάλο διάστημα.

Η θεραπεία διαρκεί έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται σε όλους. Το 23% των πασχόντων υποφέρουν επί μία δεκαετία, εξαιτίας υποτροπών της μόλυνσης. Το 64% από αυτούς προσβάλλονται περισσότερο από τέσσερις φορές τον χρόνο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πόσο ευαίσθητα είναι τα άκρα μας. Ορισμένα σημεία του ποδιού συνδέονται άμεσα με σημεία του σώματός μας και για κάθε όργανο του σώματος υπάρχει στο πόδι μια αντανακλαστική θέση. Οταν, λοιπόν, υποφέρουμε από μυκητίαση στο πόδι, νιώθουμε να επηρεάζεται το σώμα μας και η αίσθηση της υγείας μας.

Η μυκητίαση των κάτω άκρων γίνεται αμέσως αντιληπτή. Αρχικά, το δέρμα γύρω από τα δάκτυλα παίρνει λευκό χρώμα και φαίνεται «νοτισμένο».

Είναι πιθανόν να υπάρχει δυσάρεστη οσμή στα πόδια και μικρά σχισίματα ή εκδορές στο δέρμα, που συνοδεύονται από κνησμό, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που αυξάνεται η θερμοκρασία στα πόδια, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά το πλύσιμο.

Κοκκινίλα και εξανθήματα
Σε μικρές περιοχές του δέρματος μπορεί να υπάρχει ερεθισμός και κοκκινίλα που συνοδεύονται από την εμφάνιση εξανθημάτων που μοιάζουν με φουσκάλες. Αργότερα, η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί στο εσωτερικό κοίλο τμήμα του πέλματος ή και σε ολόκληρο το πόδι.

Υπάρχουν απλά βήματα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης. Πλένετε τακτικά τα πόδια σας. Στεγνώνετέ τα προσεκτικά, ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα. Φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες να αλλάζετε τακτικά μέσα στη μέρα, εφόσον χρειάζεται. Προσπαθήστε να φοράτε καθημερινά διαφορετικό ζευγάρι παπούτσια. Χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες για να εξατμιστεί ο ιδρώτας από τα παπούτσια. Φορώντας καθημερινά το ίδιο ζευγάρι, δεν θα μπορέσουν να στεγνώσουν ποτέ σωστά.

Προτιμήστε τα δερμάτινα παπούτσια, τα οποία επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν. Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια, ιδίως το καλοκαίρι. Τα αθλητικά παπούτσια πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος.

Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε πισίνες, μπάνια, γυμναστήρια ή χαλιά. Φοράτε πάντα παντόφλες ή κάθεστε πάνω σε πετσέτα ή σε ένα κομμάτι χαρτί. Κόβετε τακτικά τα νύχια των ποδιών και εξετάστε τα για αλλοιώσεις στην επιφάνειά τους. Στην περίπτωση που δείτε κάτι «ύποπτο, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας και -μέχρι τότε- μην κόβετε τα υγιή και τα ύποπτα νύχια με το ίδιο ψαλίδι ή νυχοκόπτη.

Υποδείξτε σε μέλη της οικογενείας σας και σε πρόσωπα με τα οποία έρχεστε σε στενή προσωπική επαφή, να θεραπεύσουν τυχόν μυκητιάσεις.

Μη μοιράζεστε τα παπούτσια σας με άλλους. Αν τα πόδια σας ιδρώνουν υπερβολικά, ζητήστε από τον γιατρό σας κάποιο αντιιδρωτικό σπρέι. Ζητήστε, επίσης, ειδική σκόνη και χρησιμοποιείτε την καθημερινά το καλοκαίρι.

Κίνδυνος υποτροπής
Η μυκητίαση του ποδιού είναι μία ήπια έως μια σοβαρή λοίμωξη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζει υποτροπές και ενδέχεται να απαιτηθούν φάρμακα και προληπτικά μέτρα για μεγάλο διάστημα.

Οι πιο πιθανές επιπλοκές είναι δευτεροπαθείς βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις, λεμφαγγειίτιδα και λεμφα­δενίτιδα.

Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας στην περίπτωση που το πόδι είναι πρησμένο και ζεστό στο άγγιγμα, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές ή αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν έπειτα από έναν μήνα θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *