Οι παράγοντες που οδηγούν σε συσσώρευση λίπους

 
Οι άνθρωποι που ακολουθούν σταθερά υγιεινή διατροφή και ασκούνται σε τακτά διαστήματα και σε εβδομαδιαία βάση έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος, ακόμη και στα βαθύτερα στρώματα.


Αντίθετα, οι καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές εμφανίζουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, στα στρώματα αυτά που το επιπλέον λίπος θεωρείται επικίνδυνο για σοβαρά νοσήματα.

Ερευνητές από την πανεπιστημιακή κλινική της Ουτρέχτης διαπίστωσαν πως όσοι διατηρούσαν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν τις ίδιες συνήθειες. Το ίδιο διαπίστωσαν όταν συνέκριναν αυτούς που γυμνάζονται με αυτούς που δεν συμπεριελάμβαναν τη γυμναστική στο πρόγραμμά τους.

Οι ασκούμενοι, όπως και αυτοί που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος και μάλιστα λιγότερο σπλαχνικό λίπος, που θεωρείται υπεύθυνο για την εκδήλωση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και νοσήματα της καρδιάς.

Επίσης, ενώ σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, οι καπνιστές διατηρούν κατά μέσο όρο χαμηλότερο βάρος από τους μη καπνιστές, εντούτοις με τα νέα ευρήματα διαπιστώθηκε πως το σπλαχνικό λίπος των καπνιστών είναι περισσότερο από το αντίστοιχο των μη καπνιστών.

Η πιθανή αιτιολόγηση, όσον αφορά τις γυναίκες, εστιάζεται στο ότι το κάπνισμα μειώνει τη δράση των οιστρογόνων και ωθεί τον οργανισμό στην παραγωγή ανδρικών ορμονών, οι οποίες «επιτρέπουν» την επιπλέον συσσώρευση λίπους.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *