Οι ουσίες «κλειδιά» στη ρύθμιση της πίεσης

9EF0BAEBFEBA16960258598CE3612550.jpg

  Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα, που σχετίζεται με σοβαρούς κινδύνους για τον οργανισμό.

Η διατροφή αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες τόσο πρόληψης, όσο και αντιμετώπισης αυτού που ονομάζουμε υπέρταση. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα συστατικά-κλειδιά, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Νάτριο

Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συστατικό για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος. Θα πρέπει να προσλαμβάνεται σε ελεγχόμενες ποσότητες, ενώ μια βασική οδηγία που δίνεται σε άτομα που έχουν υπέρταση είναι η επιλογή τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και νάτριο.

Η τρέχουσα σύσταση είναι να καταναλώνουμε λιγότερο από 2,3 γραμμάρια νατρίου την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 6 γραμμάρια (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) επιτραπέζιου αλατιού την ημέρα.

Τα 6 γραμμάρια περιλαμβάνουν όλο το νάτριο και αλάτι που καταναλώνεται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα και στο τραπέζι. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι όταν η δίαιτα περιλαμβάνει κάτω από 1,5 γραμμ. νατρίου η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η διατροφή με τόσο χαμηλό νάτριο μπορεί να συγκρατήσει ακόμα περισσότερο την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή και να βοηθήσει τα αντιυπερτασικά φάρμακα να αποδώσουν καλύτερα.

Κάλιο

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Το κάλιο θα λέγαμε ότι έχει την αντίθετη δράση από το νάτριο. Η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένη πίεση αίματος.

Οι μελέτες έχουν καταγράψει μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της πίεσης αίματος σε υπερτασικά, αλλά και σε μη υπερτασικά άτομα.

Για το λόγο αυτό συστήνεται η αύξηση στην πρόσληψη καλίου, κυρίως από φρούτα και λαχανικά, σε ποσότητα που να φτάνει τα 3,5-4,6 γρ. καλίου ημερησίως. Καλές πηγές καλίου είναι η μπανάνα, η πατάτα, η ντομάτα, ο σολομός, το σπανάκι, το γάλα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *