Οι μισοί από τους ηλικιωμένους στις ΗΠΑ πεθαίνουν πλέον με διάγνωση άνοιας

Ζήσης Ψάλλας

Σχεδόν οι μισοί από τους ηλικιωμένους στις ΗΠΑ πεθαίνουν τώρα με διάγνωση άνοιας που αναφέρεται στο ιατρικό τους αρχείο, μια αύξηση 36% σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν.

Αλλά αυτή η αύξηση μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με την καλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού, και τα πιο λεπτομερή ιατρικά αρχεία, παρά με την πραγματική αύξηση της πάθησης, λένε οι ερευνητές. Ακόμα κι έτσι, σημειώνουν, αυτό προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ηλικιωμένους να μιλήσουν εκ των προτέρων με τις οικογένειές τους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για το είδος της φροντίδας που χρειάζονται στο τέλος της ζωής τους, εάν εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή γνωστικής έκπτωσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Health Forum από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, χρησιμοποιεί δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 67 ετών που πέθαναν μεταξύ 2004 και 2017. 

Το 2004, περίπου για το 35% των ανθρώπων, στο τέλος του κύκλου ζωής, γινόταν τουλάχιστον μία αναφορά για άνοια, αλλά μέχρι το 2017 το ποσοστό αυτό ήταν 47%. Ακόμη και όταν οι ερευνητές περιορίστηκαν σε ασθενείς που είχαν τουλάχιστον δύο ιατρικούς ισχυρισμούς που αναφέρουν την άνοια, το 39% των ασθενών πληρούσε τις προϋποθέσεις, από το 25% το 2004.

Το μεγαλύτερο άλμα στο ποσοστό των ανθρώπων που πέθαναν με διάγνωση άνοιας συνέβη τη στιγμή που η υπηρεσία Medicare στις ΗΠΑ επέτρεψε στα νοσοκομεία, τους ξενώνες και τα ιατρεία να αναφέρουν περισσότερες διαγνώσεις στα αιτήματά τους για πληρωμές. Περίπου την ίδια περίοδο, το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Νόσου του Αλτσχάιμερ τέθηκε σε ισχύ, με έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την ποιότητα της περίθαλψης και την περισσότερη υποστήριξη για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

«Αυτό δείχνει ότι έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις προτιμήσεις φροντίδας στο τέλος της ζωής με όσους έχουν διαγνωστεί πρόσφατα και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Julie Bynum, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια γηριατρικής ιατρικής.

Διαβάστε ακόμη...