Οι μεταγγίσεις… βλάπτουν στο Πακιστάν

79CE1E7CFF3D5FBAF8BD306EA212C796.jpg

  Η έλλειψη επίβλεψης των τραπεζών αίματος σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο των ασθενών στο Πακιστάν που κάνουν τακτικά μεταγγίσεις έχει προσβληθεί από ηπατίτιδα, ενώ κάποιοι και από τον ιό HIV, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας.

Οι επικίνδυνες τράπεζες αίματος του Πακιστάν, που λειτουργούν χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ήρθαν στο προσκήνιο αφού μια φιλανθρωπική οργάνωση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι 10 παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και υποβάλλονται τακτικά σε μεταγγίσεις προσβλήθηκαν από τον ιό HIV.

Συνολικά περίπου 22.000 παιδιά υποβάλλονταν συχνά σε μεταγγίσεις αίματος στο πλαίσιο της θεραπείας για την αιματολογική νόσο της μεσογειακής αναιμίας, δήλωσε η καθηγήτρια Γιασμίν Ρασίντ, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων για τους Πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία του Πακιστάν, μιας κοινοπραξίας φιλανθρωπικών ενώσεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξετάζουν την υπόθεση αυτή, όμως δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τα 10 παιδιά.

Ο Τζαβίντ Άκραμ, ο επικεφαλής του κρατικού Πακιστανικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών, δήλωσε ότι ο ελλιπής έλεγχος του αίματος είναι ένα πρόβλημα για όλους όσοι χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις. Στο Πακιστάν εκτός από τους ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, 250.000 ασθενείς με προβλήματα στα νεφρά έχουν ανάγκη τακτικές μεταγγίσεις, πρόσθεσε ο Άκραμ.

«Από τους ασθενείς που χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος για να επιβιώσουν, περίπου το 20% έχουν ηπατίτιδα Β ή C. Μερικοί έχουν επίσης HIV», επεσήμανε. «Αναζητούν απεγνωσμένα αίμα και οι περισσότεροι δεν μπορούν να το βρουν μέσω ασφαλών οδών», κατήγγειλε. Έως και 20% των ασθενών αυτών μολύνθηκαν από ηπατίτιδα B ή C, ενώ περίπου το 1% έχει μολυνθεί από τον ιό HIV, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 13 εκατομμύρια Πακιστανοί πάσχουν από ηπατίτιδα B ή C και περίπου 85.000 έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV ή έχουν AIDS.

Η πακιστανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ελέγξει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κάνει μετάγγιση αίματος, γιατί το πρόβλημα είναι πολύ διαδεδομένο, είπε ο Άκραμ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται είχαν πάει κατά μέσο όρο σε οκτώ διαφορετικές τράπεζες αίματος για μεταγγίσεις. Πολλές από αυτές αγοράζουν αποθέματα από ανθρώπους εθισμένους στα ναρκωτικά που χρειάζονται χρήματα, κατήγγειλε ο Άκραμ.

Πάντως εξήγησε ότι θα είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι τράπεζες που πουλούν μολυσμένο αίμα, καθώς οι ασθενείς απευθύνονται σε πολλές. «Αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο όταν επικεντρώνονται σε αυτό οι κάμερες», σημείωσε ο Άκραμ.

Στο Πακιστάν υπάρχουν πολλές ιδιωτικές τράπεζες αίματος, όμως η επίβλεψή τους είναι ελλιπής. Οπότε παιδιά, όπως ο 12χονος Ουάκας, η οικογένεια του οποίου ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί ολόκληρο το όνομά του, μολύνονται. Ο Ουάκας έχει HIV.

Κάποιες τράπεζες αίματος ελέγχουν τους δωρητές με φτηνά τεστ τα οποία δεν εντοπίζουν τα δύο τρίτα των ασθενειών, σημείωσε ο Χάσαν Αμπάς Ζαχίρ, του προγράμματος Ασφαλείς Μεταγγίσεις Αίματος. Μόνο στο Ισλαμαμπάντ ελέγχονται τακτικά οι τράπεζες αίματος και υποχρεούνται να διαθέτουν άδειες λειτουργίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *