Οι κίνδυνοι από την έκθεση σε αμίαντο

 
Σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο διατρέχουν οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα.


«Η θνησιμότητα από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και από στεφανιαία καρδιακή νόσο (κυρίως έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι σημαντικά πιο υψηλή για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αμίαντο απ’ ό,τι για τον πληθυσμό εν γένει» εξηγούν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας (HSL), που είναι ένα δημόσιο βρετανικό εργαστήριο που εξειδικεύεται στα θέματα υγείας στο χώρο εργασίας.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις κακές συνέπειες που έχει για τους πνεύμονες η εισπνοή ινών αμιάντου, ενός μονωτικού υλικού το οποίο είναι ανθεκτικό και φτηνό και χρησιμοποιείτο πολύ ως τη δεκαετία του 1990. Η ΕΕ το απαγόρευσε οριστικά το 2005.

Αυτές προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, των πλευρών και του περιτοναίου, όπως και μη καρκινικές πνευμονικές παθήσεις: πνευμονική ίνωση και πνευμονοκοκκίαση αμιάντου.

Όμως το ερώτημα αν ο αμίαντος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακά νοσήματα δεν είχε απαντηθεί, μολονότι ο αμίαντος είναι γνωστός ως «φλεγμονώδης παράγοντας» και γνωρίζουμε τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που εμπλέκονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η έρευνα αυτή αφορά στην ανάλυση της ιατρικής παρακολούθησης, μεταξύ του 1971 και του 2005, συνολικά 98.912 ανθρώπων (94.403 ανδρών και 4.509 γυναικών) που ερχόντουσαν σε επαφή με αμίαντο στην εργασία τους, είτε σε εργασίες απαμιάντωσης, είτε στη βιομηχανία.

Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς αυτούς εργαζόμενους ήταν καπνιστές (το 58% των ανδρών και το 52% των γυναικών στην αρχή της έρευνας).

Συνολικά 15.557 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ του 1971 και του 2005, από διάφορα αίτια, εκ των οποίων 1.053 από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και 4.185 από εμφράγματα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική (Occupational and Environmental Medicine), μια εξειδικευμένη επιθεώρηση που υπάγεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

«Στηριζόμενοι στα τυποποιημένα ποσοστά θνησιμότητας, οι εργάτες αυτοί αμιάντου είχαν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιαγγειακή νόσο απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με το κάπνισμα» υπογραμμίζει η BMJ σε παρουσίαση του άρθρου.

«Οι άρρενες εργάτες του αμιάντου είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή» επισημαίνει η BMJ, σημειώνοντας ότι για τις γυναίκες ο επιπλέον κίνδυνος ανερχόταν σε 100% και σε 89% αντίστοιχα.

Εξάλλου οι δείκτες δείχνουν ότι όσο παρατείνεται η έκθεση στον αμίαντο, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από καρδιακό νόσημα, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το κάπνισμα, καταλήγει η BMJ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *