Oι Ιταλοί είχαν απομονώσει τον μεταλλαγμένο ιό από τον Οκτώβρη

 

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr

Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, μίλησαν σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ειδικοί επιστήμονες της γειτονικής χώρας. 

Όπως λένε οι Ιταλοί, η συγκεκριμένη μετάλλαξη που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο είχε ήδη ανακαλυφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογίας μέσω μιας μελέτης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Καταντζάρο. Αυτή τη μελέτη έκαναν οι ερευνητές Φεντερίκο Τζόρτζι, Νικόλα Μπαλμπόνι και Ντανιέλε Μαρκατέλι.

Οι ερευνητές Φεντερίκο Τζιόρτζι, Νικόλα Μπαλμπόνι, και Ντανιέλε Μαρκατέλι (φωτογραφία BolognaToday)

«Ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορούσε σε ΗΠΑ και Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο»

«Οι επιστήμονες είδη από τον Σεπτέμβριο μελετούν τη νέα αυτή σούπερ μεταδοτική μετάλλαξη του Sars-Cov-2, το στέλεχος N501Y, όταν και ανακαλύφθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Αν και ορισμένοι μιλούν για τον “αγγλικό ιό”, αυτή η μετάλλαξη κυκλοφορούσε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου» αναφέρει στη La Repubblica και στη Fatto Quotidiano ο Φεντερίκο Τζιόρτζι, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια o οποίος μελετά τη νέα μετάλλαξη. Παράλληλα εξηγεί το πλεονέκτημα που προσφέρει αυτή η μετάλλαξη στον Covid-19 λέγοντας πως «ο ιός καθίσταται έτσι πιο αποτελεσματικός στην προσκόλληση στα κύτταρα».

«Διαπιστώθηκε πως στη Μεγάλη Βρετανία ο μεταλλαγμένος ιός υπήρχε στο 1% των ασθενών. Αλλά μεταδόθηκε πολύ γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς από μια φυσική κατανομή των μεταλλάξεων του ιού. Στην περιοχή του Norfolk έφτασε το 20% στα δείγματα, το 10% στο Essex και το 3% στο Suffolk. Αυτή η υψηλή συχνότητα στα δείγματα δείχνει ότι ο ιός, από αυτή τη μετάλλαξη, έχει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα. Με άλλα λόγια, καθιστά τη μετάδοση πιο αποτελεσματική και, δυστυχώς, υπάρχει ήδη και στην Ιταλία. Τον ταυτοποιήσαμε στη στρατιωτική πολυκλινική Celio» επισημαίνει.

«Eμείς πάντως τον απομονώσαμε στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Η εν λόγω μετάλλαξη είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη σήμερα στην πρωτεΐνη Spike. Η πρωτεΐνη ακίδα αποτελείται από 1.250 δομικά στοιχεία, τα αμινοξέα, και η μετάλλαξη M501Y βρίσκεται σε ένα δομικό στοιχείο. Γενικά δεν αρκεί αυτό για να καταστεί το εμβόλιο αναποτελεσματικό» προσθέτει.

Φωτογραφία από τη μελέτη των Ιταλών που ανακάλυψαν το στέλεχος και δημοσιεύει η εφημερίδα BolognaToday

«Αναμένουμε αύξηση λοιμώξεων, νοσηλευομένων και θανάτων»

«Οι συνέπειες από αυτή τη μετάλλαξη, αφού ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα είναι αρχικά η αύξηση των λοιμώξεων, στη συνέχεια η αύξηση σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας και τελικά σε θανάτους» δηλώνει στην Corriere della Serra ο Mάσιμο Αντονέλι, διευθυντής της πολυκλινικής Gemelli στη Ρώμη και μέλος της ιταλικής επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό.

«Θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία. Ευτυχώς, κρίνοντας από τα διαθέσιμα δεδομένα, η αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων δεν  θα επηρεαστεί, αλλά θα χρειαστούν μήνες για να έχουμε ένα ποσοστό του πληθυσμού με ανοσία και επομένως να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Ανησυχούμε πολύ για τις επόμενες εβδομάδες. Εάν ο ρυθμός μετάδοσης του ιού δεν μειωθεί, διατρέχουμε κίνδυνο νέας κρίσης» προσθέτει.

«Οι Βρετανοί ήξεραν για το μεταλλαγμένο στέλεχος και δεν μας προειδοποίησαν έγκαιρα»

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας και εκπρόσωπος της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθηγητής Βάλτερ Ρικιάρντι, εμφανίζεται πεπεισμένος για το γεγονός ότι η μετάλλαξη κυκλοφoρούσε για μήνες: «Η μετάλλαξη αυτή ήταν προβλέψιμη. Οι Βρετανοί γνώριζαν ήδη από τον Σεπτέμβριο ότι αυτή η μετάλλαξη κυκλοφορούσε, αλλά παρέμειναν σιωπηλοί και δεν μας προειδοποίησαν έγκαιρα. Τώρα χρειαζόμαστε αυστηρό lockdown» αναφέρει σε δήλωσή του στην εφημερίδα Messaggero.

«Η νέα μετάλλαξη δεν είναι πιο θανατηφόρα, αλλά κυκλοφορεί με ταχύτητα ακόμα μεγαλύτερη από 70-80%. Επίσης δεν φαίνεται να απειλεί την προστατευτική ικανότητα του εμβολίου. Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια θα είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Επίσης τα Χριστούγεννα υπάρχει κίνδυνος νέας αύξησης των κρουσμάτων» διευκρινίζει.

«Θα μας ανησυχούσε αν το αγγλικό στέλεχος είχε πολλαπλές μεταλλάξεις σε δομικό επίπεδο»

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Domani, ο Μάσιμο Γκάλι, καθηγητής Μολυσματικών Ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, δηλώνει: «Είμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη του γονιδιώματος ενός ιού και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα εμβόλια θα είναι χρήσιμα ή όχι. Όμως είμαι αρκετά αισιόδοξος και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επερχόμενη προφύλαξη θα προστατεύσει επίσης από το αγγλικό στέλεχος».

«H μετάλλαξη είναι συχνή στους ιούς και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Αυτό που θα μας ανησυχούσε θα ήταν αν η αγγλική μετάλλαξη του κορωνοϊού Sars-CoV-2 παρουσίαζε πολλαπλές μεταλλάξεις σε δομικό επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο λιγότερο αποτελεσματικό ή ακόμη και αναποτελεσματικό. Αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση» επισημαίνει από την πλευρά του σε συνέντευξή του στην «Il Sole 24 Orè» ο Γκουίντο Ράσι, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης και εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έως τον Νοέμβριο του 2020.

«Ο ιός είναι διαβολικός και το lockdown τον ανάγκασε να γίνει πιο αποτελεσματικός»

«Όπως κάθε ιός έτσι κι αυτός έχει έναν διαβολικό χαρακτήρα και η μετάλλαξή του μέχρι στιγμής έγινε για να μπορέσει βελτιστοποιώντας τη δομή του να εισχωρεί στα κύτταρά μας ακόμα καλύτερα. Το lockdown τον έκανε να καταλάβει ότι έπρεπε να γίνει πιο αποτελεσματικός. Αυτό μας λέει κάτι πολύ σαφές, ότι είναι πλέον απαραίτητο να διεξαγάγουμε με ταχύτητα μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού, επειδή έχουμε δει ότι, όταν ο ιός δέχεται πίεση, αναδεικνύει την εξελικτική του ικανότητα. Και τώρα που θα φτάσει το εμβόλιο, θα προσπαθήσει να βρει νέους τρόπους για να επιβιώσει, αλλά τις μεταλλάξεις αυτές δυστυχώς δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε από πριν. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι επικίνδυνες είναι οι ταυτόχρονες πολλαπλές μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Μια τέτοια σημαντική μετάλλαξη θα άλλαζε την προσωπικότητα του ιού και επίσης τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στα κύτταρα. Θα γινόταν σχεδόν ένας άλλος ιός» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη...