Οι ιοί μπορούν να κλέψουν τον γενετικό μας κώδικα για να δημιουργήσουν νέα γονίδια

Ζήσης Ψάλλας

Μια ομάδα ιολόγων εξέτασε μια μεγάλη ομάδα ιών γνωστών ως τμηματικών ιών RNA αρνητικών κλώνων (sNSVs: segmented negative-strand RNA viruses), οι οποίοι περιλαμβάνουν ευρέως διαδεδομένα και σοβαρά παθογόνα ανθρώπων, εξημερωμένων ζώων και φυτών, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης και του ιού Lassa. Έδειξαν ότι, κλέβοντας γενετικά σήματα από τους ξενιστές τους, οι ιοί μπορούν να παράγουν έναν πλούτο προηγουμένως μη ανιχνευόμενων πρωτεϊνών.

Οι ερευνητές τις χαρακτήρισαν ως πρωτεΐνες UFO (Upstream Frankenstein Open Reading frame) καθώς κωδικοποιούνται με τη συρραφή των αλληλουχιών του ξενιστή και του ιού.

Δεν υπήρχε καμία γνώση για την ύπαρξη τέτοιων ειδών πρωτεϊνών πριν από αυτή τη μελέτη. Οι πρωτεΐνες UFO μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιογενούς λοίμωξης και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς εμβολίου.

Οι ιοί δεν μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους πρωτεΐνες, επομένως πρέπει να τροφοδοτήσουν κατάλληλες οδηγίες στον μηχανισμό που δημιουργεί πρωτεΐνες στα κύτταρα του ξενιστή τους. Είναι γνωστό ότι το κάνουν αυτό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται "cap-snatching", στην οποία κόβουν το άκρο από ένα από τα μηνύματα κωδικοποίησης πρωτεΐνης του ίδιου του κυττάρου (ένα αγγελιοφόρο RNA ή mRNA) και στη συνέχεια επεκτείνουν αυτήν την ακολουθία με ένα αντίγραφο ενός εκ των δικών τους γονιδίων. Αυτό δίνει ένα υβριδικό μήνυμα για ανάγνωση.

Οι ερευνητές δείχνουν ότι, επειδή δημιουργούν υβρίδια mRNA ξενιστών με τα δικά τους γονίδια, οι ιοί (sNSVs) μπορούν να παράγουν μηνύματα με επιπλέον κωδικόνια έναρξης που προέρχονται από τον ξενιστή, μια διαδικασία που ονομάζεται "start snatching". Αυτό καθιστά δυνατή τη μετάφραση προηγουμένως άγνωστων πρωτεϊνών από τις υβριδικές αλληλουχίες ιού-ξενιστή. Αυτά τα νέα γονίδια εκφράζονται από ιούς της γρίπης και πιθανώς από μεγάλο αριθμό άλλων ιών.

Το προϊόν αυτών των υβριδικών γονιδίων μπορεί να είναι ορατό στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να ρυθμίσουν τη μολυσματικότητα. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την κατανόηση αυτής της νέας κατηγορίας πρωτεϊνών και ποιες είναι οι συνέπειες της διάχυτης έκφρασής τους από πολλούς ιούς RNA που προκαλούν επιδημίες και πανδημίες.

Το εύρημα παρουσιάζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell.

 

Διαβάστε ακόμη...