Οι ηλικιωμένοι μπορούν να χάσουν βάρος το ίδιο εύκολα με τους νεότερους

Θάνος Ξυδόπουλος

Οι ηλικιωμένοι παχύσαρκοι μπορούν να χάσουν ίσο βάρος με τους νεότερους. Αυτό αποδεικνύει ότι η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για να χάσετε βάρος.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στην ανάλυση αρχείων ασθενών από μια υπηρεσία παχυσαρκίας νοσοκομείου και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 242 ασθενείς που παρακολούθησαν μεταξύ των ετών 2005 και 2016. Συνέκριναν δύο ηλικιακές ομάδες (ηλικίας κάτω των 60 ετών και  ηλικίας μεταξύ 60-78 ετών) για την απώλεια βάρους που πέτυχαν.

Όλοι οι ασθενείς είχαν μετρήσει το σωματικό τους βάρος τόσο πριν όσο και μετά από τις παρεμβάσεις στη διατροφή και στον τρόπο ζωής. Η γηραιότερη ομάδα μείωσε το σωματικό βάρος κατά 7,3% ενώ η μείωση στα άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών ήταν 6.9%. Και οι δύο ομάδες ξόδεψαν αρκετό χρόνο στην υπηρεσία παχυσαρκίας: κατά μέσο όρο 33,6 μήνες τα άτομα πάνω από τα 60 έτη και 41,5 μήνες τα άτομα κάτω από τα 60.

Το πρόγραμμα που βασίζεται στο νοσοκομείο χρησιμοποίησε αλλαγές που στον τρόπο ζωής, προσαρμοσμένες σε κάθε ασθενή, εστιάζοντας σε διατροφικές αλλαγές, ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση για σωματική άσκηση. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που αναφέρθηκαν στην υπηρεσία παχυσαρκίας ήταν νοσηρά παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40.

Υπάρχουν περισσότερες από 50 συννοσηρότητες της παχυσαρκίας που μπορούν να μειωθούν καθώς χάνουμε βάρος, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της κατάθλιψης, του άγχους και της οστεοαρθρίτιδας. Η παχυσαρκία συνδέεται επίσης με αυξημένη θνησιμότητα και κακή ευεξία.

Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μειωμένη ικανότητα να χάσουν βάρος μέσω της διατροφικής τροποποίησης και της άσκησης. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται ότι οι υπηρεσίες παχυσαρκίας ενός νοσοκομείου δεν είναι για αυτούς. Οι πάροχοι υπηρεσιών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εκτιμήσουν τη σημασία της απώλειας βάρους στα ηλικιωμένα άτομα με παχυσαρκία, για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας και τη διευκόλυνση της υγιούς γήρανσης.

 

Διαβάστε ακόμη...