Οι ηλικιωμένοι με σαρκοπενία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Οι ηλικιωμένοι άνδρες που έχουν χαμηλότερη άπαχη μάζα σώματος, καθώς μεγαλώνουν, είναι πιο επιρρεπείς σε ανάπτυξη διαβήτη, ενώ παρόμοια ευρήματα δεν βρέθηκαν σε ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Endocrine Society.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω έχει διαβήτη. Ο σκελετικός μυς είναι ο πιο ευαίσθητος στην ινσουλίνη ιστός στο σώμα και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, που ονομάζεται σαρκοπενία, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη σε ηλικιωμένους.

«Η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να είναι ένας υπο-αναγνωρισμένος στόχος για παρεμβάσεις για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη σε ηλικιωμένους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Rita R. Kalyani, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Διαπιστώσαμε ότι η σχετικά χαμηλότερη άπαχη μάζα σώματος που συμβαδίζει με τη γήρανση σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες και εν μέρει σχετίζεται με το μέγεθος του σώματος».

Οι ερευνητές μελέτησαν 871 άνδρες και 984 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη κατά την αρχική επίσκεψή τους όταν εγγράφηκαν στη Baltimore Longitudinal Study of Aging. Στη συνέχεια παρακολούθησαν έως και 15 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χαμηλότερη άπαχη μάζα σώματος με τη γήρανση σχετίζεται με τον επεισόδιο διαβήτη στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

«Μελλοντικές μελέτες που χρησιμοποιούν πιο άμεσες μεθόδους για την εκτίμηση της σκελετικής μυϊκής μάζας μπορεί να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτές τις σχέσεις και τις διαφορές φύλου που παρατηρήσαμε», δήλωσε η Kalyani.

Διαβάστε ακόμη...