Οι γυναίκες προτιμούν μια υψηλότερη θερμοκρασία από τους άνδρες

Ζήσης Ψάλλας

Ανάμεσα στα δύο φύλα υπάρχουν πάντα περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι γυναίκες προτιμούν υψηλότερη εσωτερική θερμοκρασία από τους άνδρες.

Με περίπου το ίδιο σωματικό βάρος, οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερους μυς για να παράγουν θερμότητα. Οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερο λίπος μεταξύ του δέρματος και των μυών, έτσι το δέρμα αισθάνεται πιο κρύο, καθώς είναι λίγο πιο μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία. Τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό από τους άνδρες, γεγονός που μειώνει την ικανότητα παραγωγής θερμότητας κατά την έκθεση στο κρύο, καθιστώντας τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται κρύο καθώς πέφτει η θερμοκρασία.

Οι ορμόνες οιστρογόνο και προγεστερόνη, που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις γυναίκες, συμβάλλουν στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος και του δέρματος. Τα οιστρογόνα διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία στα άκρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χαθεί περισσότερη θερμότητα στον περιβάλλοντα αέρα. Και η προγεστερόνη μπορεί να προκαλέσει συστολή των αγγείων στο δέρμα, που σημαίνει ότι ρέει λιγότερο αίμα σε ορισμένες περιοχές για να κρατήσει τα εσωτερικά όργανα πιο ζεστά, αφήνοντας τις γυναίκες να νιώθουν πιο δροσερές. Αυτή η ισορροπία ορμονών αλλάζει κατά τη διάρκεια του μήνα παράλληλα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Οι ορμόνες κάνουν επίσης τα χέρια, τα πόδια και τα αυτιά των γυναικών να παραμένουν περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου πιο κρύα από τα αντρικά.

Πώς συμφωνούμε λοιπόν για την ιδανική θερμοκρασία; Η «Σκανδιναβική μέθοδος ύπνου», όπου τα ζευγάρια κοιμούνται με ξεχωριστές κουβέρτες, είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφορές στις προτιμήσεις θερμοκρασίας.

Στο χώρο εργασίας, τα συστήματα προσωπικής άνεσης είναι θερμικά συστήματα που θερμαίνουν ή ψύχουν και μπορούν να τοποθετηθούν τοπικά σε μεμονωμένους σταθμούς εργασίας, όπως επιτραπέζιους υπολογιστές, καρέκλες ή κοντά στα πόδια και τα πόδια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν μικρούς ανεμιστήρες γραφείου, θερμαινόμενες καρέκλες και κουβέρτες ή θερμαντήρες ποδιών. Αυτά τα συστήματα παρέχουν εξατομικευμένη θερμική άνεση για την κάλυψη προσωπικών αναγκών χωρίς να επηρεάζουν τους άλλους στον ίδιο χώρο και έχει βρεθεί ότι παράγουν υψηλότερη ικανοποίηση άνεσης στο χώρο εργασίας. Μπορεί επίσης να είναι μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδος για την εξισορρόπηση της θερμικής άνεσης και της υγείας σε περιβάλλοντα γραφείου.

Διαβάστε ακόμη...