Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Μεξικό, δείχνουν επίσης ότι η ευαισθησία στο αλάτι είναι σημαντικά πιο διαδεδομένη στις γυναίκες. 

Η ευαισθησία στο αλάτι σημαίνει ότι το σώμα έχει μια φυσική τάση να παρακρατεί το αλάτι αντί να αποβάλλει την περίσσεια στα ούρα. Θεωρείται ότι υπάρχει ευαισθησία της αρτηριακής πίεσης στο αλάτι είναι όταν η αρτηριακή πίεση μειώνεται ή αυξάνεται πάνω από 10% ως απόκριση στο αλάτι καταναλώνετε, λένε οι επιστήμονες.

Η ευαισθησία στο αλάτι είναι ένας παράγοντας στις μισές περίπου περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης δεν είναι προφανής, όπως π.χ. όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στα νεφρά. Είναι επίσης ένας συνήθης παράγοντας που συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της θεραπείας της υπέρτασης

Οι μελέτες στα τρωκτικά βρήκαν ότι μια ορμόνη, που ονομάζεται αλδοστερόνη δρα ακατάλληλα στα θηλυκά ως απόκριση στο πολύ αλάτι της διατροφής. Σε αυτά που δεν είναι ευαίσθητα στο αλάτι, η αλδοστερόνη μειώνεται λόγω του αλατιού και αυτό είναι προστατευτικό για τα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, στα θηλυκά ποντίκια είναι λιγότερο πιθανό η αλδοστερόνη να μειωθεί και αυτή η έλλειψη μείωσης της αλδοστερόνης οδηγεί σε βλάβες των αιμοφόρων αγγείων και υψηλή αρτηριακή πίεση, έδειξε μια μελέτη. Αντίθετα, τα αρσενικά ποντίκια της μελέτης κατέστειλαν την αλδοστερόνη όταν τους δόθηκε υψηλή δίαιτα με αλάτι και δεν ανέπτυξε βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι κλινικά πιο πιθανό τα θηλυκά να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνουν περισσότερο αλάτι. Το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες.

Η αλδοστερόνη παράγεται από τα επινεφρίδια και έχει άμεση επίδραση στην αρτηριακή πίεση ρυθμίζοντας την ισορροπία αλατιού-νερού στο σώμα. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πολύ περισσότερους υποδοχείς για την αλδοστερόνη, που ονομάζονται υποδοχείς μεταλλοκορτικοειδών. 

Αλλά τα υψηλά επίπεδα αλδοστερόνης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σε κακά πράγματα στο σώμα, όπως εκτεταμένη φλεγμονή, δύσκαμπτα και ουλωμένα αιμοφόρα αγγεία, ακόμη και διεύρυνση της καρδιάς. Στις γυναίκες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αλδοστερόνη είναι ως επί το πλείστον επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας τη σημαντική ικανότητάς τους να διαστέλλονται. Οι επιστήμονες βλέπουν αυτό το αποτέλεσμα τόσο στα ποντίκια του εργαστηρίου όσο και στις γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη...