Οι γυναίκες «φοβούνται» τη μαστογραφία

 
Αρκετές γυναίκες θεωρούν τη μαστογραφία επικίνδυνη, βασιζόμενες στο γεγονός ότι η εξέταση γίνεται με ακτίνες Χ.

Πιστεύουν δηλαδή πως κάνοντας την απαραίτητη ετήσια μαστογραφία λαμβάνουν ακτινοβολία, και θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θέτουν τον οργανισμό τους σε κίνδυνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ενδεχόμενο καρκίνο.


Υπάρχουν μάλιστα αρκετές που αρνούνται πεισματικά να υποβληθούν στην εξέταση όντας πεπεισμένες πως είναι άκρως επικίνδυνη.

Μάθε γιατί τα παραπάνω αποτελούν μύθο και γιατί δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τη μαστογραφία…

Γιατί να μη φοβάσαι τη μαστογραφία;

Η αλήθεια είναι πως η εξέταση όντως γίνεται με ακτίνες Χ, ωστόσο, η δόση της ακτινοβολίας είναι πραγματικά αμελητέα.

Αν μάλιστα σκεφτείς το όφελος που αποκομίζεις κάνοντας την εξέταση, που δεν είναι άλλο από την πρόληψη, καταλαβαίνεις ότι αποφέυγοντάς τη θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Άλλωστε, η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα σύγχρονα μηχανήματα μαστογράφων και η νέα ψηφιακή μαστογραφία, εκπέμπουν ακόμη μικρότερη δόση ακτινοβολίας, σε ποσοστό 10% σε σχέση με τους παλαιούς μαστογράφους, ποσότητα που σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνη.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο ακίνδυνη είναι η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνεις κάνοντας μαστογραφία σκέψου πως ισοδυναμεί περίπου με την ακτινοβολία που δέχεσαι σε αεροπορική πτήση διάρκειας 2 ωρών.

Κι αν σκεφτείς πως η εξέταση έχει πετύχει μείωση της θνησιμότητας μεγαλύτερη του 30% καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να την παραλείπεις. Απεναντίας, οφείλεις κι εσύ – όπως και κάθε γυναίκα – να φροντίζεις για την υγεία σου.

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *