Οι γιορτές δεν «ταιριάζουν» στην τρίτη ηλικία

 
Γιορτές; «Απελθέτω αφ΄ημών το ποτήριον τούτο», απαντούν οι ηλικιωμένοι.

Αν και για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δημιουργούν θετικά συναισθήματα, τα πράγματα για την τρίτη ηλικία είναι τελείως διαφορετικά.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο κοινωφελής οργανισμός Age UK, το 25% των ερωτηθέντων (ηλικιωμένοι) απάντησε ότι δεν ανυπομονεί καθόλου να έρθουν οι γιορτές.

Ο λόγος; Οι κακές αναμνήσεις που μοιραία ξυπνούν τις γιορτινές μέρες από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που έχασαν.

Επιπλέον, ένας στους πέντε στεναχωριέται που δεν θα μπορέσει να βγει από το σπίτι του εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας που αντιμετωπίζει.

Για αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεχνάμε την περίοδο των γιορτών τις «ευάλωτες» αυτές ομάδες. «Η ζωή στην απομόνωση και στη μοναξιά αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για πολλούς μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Είναι πραγματικά πολύ σκληρό να περνάει η θεωρούμενη ως πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου και να μην έχει μιλήσει κάποιος ούτε σε έναν άνθρωπο» σημειώνει η γενική διευθύντριά του οργανισμού, Μισέλ Μίτσελ.

Η έρευνα του Age UK έδειξε πως για τους μισούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, κύρια συντροφιά είναι η τηλεόραση, καθώς πολλοί έχουν χάσει κάθε επαφή με φίλους και συγγενείς. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: «Η χρόνια μοναξιά έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *