Οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώνουν την κατάθλιψη

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη βρήκε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Menopause, το περιοδικό της The North American Menopause Society (NAMS).

Λόγω των σοβαρών συνεπειών και του επιπολασμού της κατάθλιψης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για την αξιολόγηση των διαφόρων θεραπειών, πέρα ​​από τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και της προσοχής, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 5.800 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών και κατάθλιψης σε γυναίκες ανάλογα με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης.

Οι φυτικές ίνες απαντώνται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει οφέλη για την ψυχική υγεία λόγω των φυτικών ινών, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ταξινομεί τη συσχέτιση σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Περιλάμβανε επίσης ένα ευρύτερο φάσμα ηλικιών και γυναίκες με όχι μόνο φυσική αλλά και χειρουργική εμμηνόπαυση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών και κατάθλιψης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά την προσαρμογή για άλλες μεταβλητές, αλλά καμία σημαντική διαφορά δεν τεκμηριώθηκε στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η εξάντληση των οιστρογόνων μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην εξήγηση γιατί οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν επωφελούνται αρκετά από τις αυξημένες φυτικές ίνες, επειδή τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων.

Η σχέση μεταξύ των διαιτητικών ινών και κατάθλιψης μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις αλληλεπιδράσεις του εντέρου και του εγκεφάλου, επειδή οι αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τη νευροδιαβίβαση. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει μια σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών της κατάθλιψης, αλλά η κατεύθυνση του συσχετισμού δεν είναι σαφής διότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης. Μπορεί οι γυναίκες με καλύτερη ψυχική υγεία να κάνουν πιο υγιεινή διατροφή και να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Διαβάστε ακόμη...