Οι φωνές δεν κάνουν καλό στους εφήβους

1B1FCF025D545C00C4638B5C21A90826.jpg

  Οι γονείς που βάζουν τις φωνές στα παιδιά τους, όταν βρίσκονται στην εφηβεία, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτά να εμφανίσουν κατάθλιψη και διαταραχές στη συμπεριφορά τους.

Ακόμη κι αν έχουν στενή σχέση με τους γιους και τις κόρες τους, η σκληρή και απότομη λεκτική πειθαρχία, αμερικανική έρευνα δείχνει ότι έχει δραματική επίδραση στη συναισθηματική ανάπτυξη των εφήβων.

Ως σκληρή λεκτική πειθαρχία θεωρούνται οι δυνατές φωνές και οι τσιρίδες, οι βρισιές και η χρήση λέξεων με σκοπό τον εξευτελισμό και την ταπείνωσή τους.

Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αν οι γονείς χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους πειθαρχίας όταν τα παιδιά τους είναι 13 ετών, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει συμπεριφορικές ή συναισθηματικές διαταραχές στην πορεία της ζωής του.

Οι νέοι εμφανίζουν πιο έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα στις ηλικίες 13 με 14 έτη, συγκριτικά με όσα παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια συμπεριφορά από τους γονείς τους. Ακόμη, ενδέχεται να εμφανίσουν προβλήματα στο σχολείο, να αρχίσουν να λένε ψέματα, να κλέβουν ή να τσακώνονται με άλλους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Child Development.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, περίπου το 90% των αμερικανών γονιών παραδέχονται ότι σε μία ή περισσότερες περιπτώσεις έχουν ασκήσει λεκτική βία στα παιδιά τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *