Οι φίλοι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης

Ζήσης Ψάλλας

Το θέμα μιας μελέτης ήταν ο αντίκτυπος της φιλίας στην επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα και στο στρες κατά τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων μεταξύ νεότερων και ηλικιωμένων γυναικών. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Women and Aging.

Η ερευνητική ομάδα περιέλαβε 32 γυναίκες: 16 ηλικίας 62-79 ετών και 16 ηλικίας 18-25. Κάθε συμμετέχουσα είτε συνδυάστηκε με έναν φίλο ("οικείο" πρόσωπο που είχε συνομιλήσει ή ένα ξένο ("άγνωστο"). Οι συνεργασίες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από προκλήσεις συνομιλίας, όπου η μια είπε στην άλλη να απεικονίσει ένα τάγκραμ με μια σειρά που μόνο η πρώτη μπορούσε να δει (το τάνγκραμ είναι ένα παζλ με επτά επίπεδα πλακίδια που συναρμολογούνται για να φτιάξουν εικόνα). Κάθε σχήμα ήταν αφηρημένο και δύσκολο να περιγραφεί. 

Αυτή η άσκηση βοήθησε στην ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας κάθε συνομιλίας: οι συνεργάτριες που πέτυχαν την επιθυμητή διάταξη τάνγκραμ με λιγότερες λέξεις θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικές ενώ τα ζευγάρια που χρειάζονταν περισσότερες λέξεις για να ολοκληρώσουν την εργασία θεωρήθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι νεαρές γυναίκες επικοινωνούσαν πιο αποτελεσματικά όταν ήταν ήδη γνωστές σε σχέση με τις ηλικιωμένες, επικοινωνούσαν λιγότερο αποτελεσματικά με άγνωστες γυναίκες. Επίσης, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες επέδειξαν συνομιλία επιδεξιότητας, αρθρώνοντας γρήγορα τα αφηρημένα μυστήρια τόσο σε ήδη γνωστές όσο και στις ξένες.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε επίσης την κορτιζόλη των σιελογόνων για να ποσοτικοποιήσει και να συγκρίνει τα επίπεδα του στρες των συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Όταν αντιμετωπίζετε κάτι αγχωτικό, το αποτέλεσμα είναι μια αυξημένη ποσότητα κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες, η οποία στη συνέχεια λέει στο σώμα να απελευθερώσει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό αντανακλάται στο σάλιο μας περίπου 15 έως 20 λεπτά αφού το βιώσουμε. Εάν παρατηρήσουμε αύξηση της κορτιζόλης των σιελογόνων από τα βασικά επίπεδα ενός ατόμου, αυτό δείχνει ότι είναι περισσότερο αγχωμένοι από ό, τι ήταν πριν"

Και στις δύο ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες που συνεργάζονταν με ήδη γνωστές είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από εκείνες που συνεργάζονταν με άγνωστες.

"Το να προϋπάρχει γνωριμία μειώνει το άγχος και αυτό διατηρείται με την πάροδο της ηλικίας", είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...