Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων

EDBAB32C1683769F3AC6E2E5EBB2CC26.jpg

  Οι φακοί επαφής αλλοιώνουν την ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στα μάτια, μεταφέροντας βακτήρια από το δέρμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων για το χρήστη τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις και ανακάλυψαν μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος (των βακτηριακών κοινοτήτων) στην επιφάνεια των ματιών όσων φοράνε συνεχώς τους φακούς επαφής.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να βάζει κανείς στο μάτι του ένα ξένο αντικείμενο όπως ο φακός επαφής, δεν είναι κάτι ουδέτερο», δήλωσε η Ντομίγκεθ-Μπέλο. Η σύγκριση με τα μάτια όσων δεν χρησιμοποιούν καθόλου φακούς επαφής, δείχνει ότι η καθημερινή χρήση των φακών τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλων, ψευδομονάδων κ.α.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονή και λοίμωξη.

Περισσότερη μελέτη θα χρειασθεί για να διευκρινισθεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή στο μικροβίωμα οφείλεται κυρίως στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών ή στη συνεχή πίεση που ασκούν οι φακοί πάνω στα μάτια και η οποία με κάποιο τρόπο επηρεάζει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.

Από τότε που κυκλοφόρησαν οι μαλακοί και εύκαμπτοι φακοί επαφής στη δεκαετία του ΄70, παρατηρείται διαχρονικά μια αύξηση στις λοιμώξεις των ματιών από βακτήρια όπως οι ψευδομονάδες, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη αφθονία στα μάτια όσων φοράνε τους φακούς συνεχώς. Επειδή αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από το δέρμα, οι γιατροί συστήνουν καλό πλύσιμο των χεριών πριν την τοποθέτηση των φακών, καθημερινή αλλαγή του διαλύματος των φακών και τακτικό καθάρισμα της θήκης των φακών.

Επιπλέον, όσοι φοράνε καθημερινά τους φακούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τους ίδιους επί πολλές εβδομάδες. Ακόμη, θα πρέπει να επισκέπτονται κατά καιρούς τον οφθαλμίατρο, ιδίως αν νιώθουν ενοχλήσεις στα μάτια τους, όταν φοράνε τους φακούς.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκατομμύρια άνθρωποι φοράνε φακούς και παρόλο που μπορεί να αλλοιώνουν έτσι τις μικροβιακές κοινότητες στα μάτια τους, δεν φαίνεται να παθαίνουν κάποιο πρόβλημα. Αν όμως υπάρξουν επιπλοκές, αυτές μπορεί να είναι σοβαρές. Πάντως τα περιστατικά απώλειας της όρασης εξαιτίας των φακών δεν ξεπερνούν τα έξι περίπου ανά 100.000 χρήστες ετησίως.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *