Οι εξατμίσεις μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή»

 
Ρόλο καταλύτη φαίνεται πως παίζουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, σε περίπτωση που τις εισπνεύσουμε, καθώς μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα με ποντίκια, τα οποία εκτίθονταν για λίγες ώρες καθημερινά σε εξατμίσεις ντίζελ. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από δύο εβδομάδες έκθεσης, υπήρξαν αλλαγές στην λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), δηλαδή τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

Συγκεκριμένα, αυτή είχε χάσει τις προστατευτικές για την υγεία των αγγείων ιδιότητές της, με συνέπεια να συμβάλει πλέον στο φράξιμο των αρτηριών, όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή η «κακή» χοληστερόλη.

Γενικότερα, η εισπνοή των εξατμίσεων προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στον οργανισμό, επιφέροντας ζημιά στα κύτταρα και τους ιστούς. Η νέα έρευνα δείχνει ότι επίσης η οξείδωση της «καλής» χοληστερόλης οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον αγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που οδηγούν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί οξείδωση.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης στη ρύπανση, τα πειραματόζωα είχαν οξειδωτικές βλάβες στο αίμα και το ήπαρ τους, οι οποίες μάλιστα δεν αποκαταστάθηκαν όταν στη συνέχεια τα ποντίκια ανέπνευσαν ξανά καθαρό αέρα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.