Οι ερωτικές ταινίες βλάπτουν τον εγκέφαλο των αντρών

1C644A5BBC55B41702B0C2C51B44EBBB.jpg

  Οι ερευνητές προειδοποιούν: το πορνό βλάπτει σοβαρά το μυαλό των αντρών!

Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν κάποιος βλέπει πορνογραφικό υλικό, συρρικνώνεται ο εγκέφαλός του και επηρεάζεται η σεξουαλική του διέγερση, ενώ παράλληλα καθίσταται λιγότερο αποτελεσματικός στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών.

Προτού, ωστόσο, οι γυναίκες αρχίσουν να χρησιμοποιούν αυτήν την έρευνα ως επιχείρημα και πριν οι άντρες «τα βάψουν μαύρα», τονίζουμε ότι εμείς απλά… αναφέρουμε μια έρευνα, η οποία ωστόσο -όπως επισημαίνεται στο τέλος- επιδέχεται περαιτέρω… ερευνών!

Όπως αναφέρει, λοιπόν, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, για πρώτη φορά ερευνητές βρήκαν ότι η συχνή παρακολούθηση σεξουαλικών εικόνων μπορεί να αποβεί σωματικά βλαπτική.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck στο Βερολίνο βρήκαν, ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ενεργοποιείται όταν οι άνθρωποι νιώθουν κινητοποίηση, ότι έχουν κάποιο κίνητρο ή ανταμοιβή, συρρικνώνεται και εργάζεται λιγότερο αποτελεσματικά.

Έτσι, οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολύ πορνό είναι πιθανό να χρειάζονται όλο και περισσότερο ανάλογο περιεχόμενο, για να επιτευχθεί η ίδια σεξουαλική διέγερση.

Οι ερευνητές, προσθέτει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη μικρότερο ραβδωτό σώμα –το τμήμα ανταμοιβής του εγκεφάλου- μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στην πορνογραφία.

«Δεν είναι ξεκάθαρο, αν το να βλέπει κανείς πορνό οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο, ή αν οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί με συγκεκριμένο τύπο εγκεφάλου, βλέπουν περισσότερο πορνό» δήλωσε η Dr Simone Kühn.

«Βρήκαμε ότι ο όγκος του ραβδωτού σώματος ήταν μικρότερος, όσο πιο πολύ περιεχόμενο πορνό ανέφεραν ότι παρακολουθούν οι συμμετέχοντες. Ακόμη, βρήκαμε ότι μια άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που αποτελεί και μέρος του ραβδωτού σώματος και ενεργοποιείται όταν το άτομο βλέπει σεξουαλικά ερεθίσματα, εμφανίζει μικρότερη ενεργοποίηση όσο πιο πολύ πορνό “καταναλώνει” κανείς» πρόσθεσε η ίδια.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, η Dr Kühn και ο συνεργάτης της Jurgen Gallinat από το πανεπιστήμιο Charite του Βερολίνου, ζήτησαν από 64 υγιείς άντρες ηλικίας από 21 έως 45 ετών να απαντήσουν ένα ερωτηματολόγιο, γύρω από τις συνήθειές τους αναφορικά με το πορνό.

«Φωτογράφισαν» ακόμη τους εγκεφάλους των αντρών, για να μετρήσουν τον όγκο τους και να δουν πώς αντιδρούσαν σε εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές στους άντρες που… απείχαν από το πορνό, συγκριτικά με εκείνους που δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν τακτικά ανάλογα βίντεο ή εικόνες.

Βέβαια, για να μην σας τρομάξουμε… κάποιοι άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η πορνογραφία με μέτρο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι βλαπτική.

«Τα πάντα είναι κακά όταν είναι σε υπερβολικό βαθμό» ανέφερε ο Dr Gregory Tau από το πανεπιστήμιο Κολούμπια, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες γύρω από το θέμα αυτό.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν άτομα με κάποιο είδος εγκεφάλου, που είναι πιο ευαίσθητο σε αυτές τις συμπεριφορές, ή ότι η υπερβολική χρήση πορνό να διαιωνίζει ή να προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο. Ή μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο JAMA Psychiatry.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *