Οι εποχές έξαρσης των ψυχικών διαταραχών

 
Πότε είναι σε έξαρση οι διατροφικές διαταραχές και ποια εποχή «χτυπoύν κόκκινο» οι αγχώδεις διαταραχές; Οι επιστήμονες ανέκαθεν προσπαθούσαν να καταγράψουν το εποχικό μοτίβο των ψυχικών διαταραχών, αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο έργο.


Μέχρις ότου στο «παιχνίδι» μπήκε το internet. «Το Internet άλλαξε τα δεδομένα», τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής John W. Ayers από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο και συνεχίζει «καταγράφοντας απλά με ποιο τρόπο τα άτομα αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, μπορούμε να υποθέσουμε τι τα απασχολεί ώστε να κατανοήσουμε τα μοτίβα των ψυχικών νόσων στον πληθυσμό».

Στη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τις αναζητήσεις στο google σε Η.Π.Α. και Αυστραλία μεταξύ του 2006 και 2010. Με βάση αναλυτικές μαθηματικές μεθόδους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά οι «αναζητήσεις υγείας» ήταν περισσότερες το χειμώνα απ’ ότι το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, οι αναζητήσεις σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές μειώνονταν κατά 37% το καλοκαίρι συγκριτικά με το χειμώνα στις Η.Π.Α. και κατά 42% στην Αυστραλία. Οι αναζητήσεις σχετικά με την σχιζοφρένεια μειώνονταν κατά 37% το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα στις Η.Π.Α. και κατά 36% στην Αυστραλία. Αντίστοιχο μοτίβο παρατηρήθηκε και σε ότι αφορά την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (μείωση κατά 18%), τη διπολική διαταραχή (μείωση κατά 16%), τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (μείωση κατά 28%). Τη μικρότερη αλλαγή είχαν οι αγχώδεις διαταραχές – μόλις 7% μείωση το καλοκαίρι για τις Η.Π.Α. και 15% για την Αυστραλία, σε σύγκριση με το χειμώνα.

Προς το παρόν οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τα αίτια των εποχικών εξάρσεων και υφέσεων στις ψυχικές διαταραχές. Παραμένει αναπάντητο αν η εξήγηση βρίσκεται σε περιβαλλοντικούς, βιολογικούς ή κοινωνικούς λόγους. Η έρευνά τους όμως ανοίγει μια νέα διάσταση στην παρατήρηση των ψυχικών διαταραχών, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς η έρευνά τους θα μπορούσε να προχωρήσει και άλλο π.χ. στην αναζήτηση ακόμη και των εβδομαδιαίων μοτίβων των ψυχικών προβλημάτων.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *