Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ένα ειδικό ωμέγα-3 λιπίδιο μπορεί να αποτρέψει τη λιπώδη νόσο του ήπατος

Ζήσης Ψάλλας

Η κατανάλωση πολλών λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).

Το υπερβολικό λίπος που συσσωρεύεται στο ήπαρ κατά την έναρξη της NAFLD οδηγεί σε φλεγμονή, προοδευτική επιδείνωση και ουλές, που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος. Το ποσοστό NAFLD είναι αξιοσημείωτα υψηλό στη Σιγκαπούρη, επηρεάζοντας περίπου το 40%των ενηλίκων σε σύγκριση με το 27% παγκοσμίως.

Ένας τύπος λίπους, τα φωσφολιπίδια, είναι απαραίτητος για τη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών και στην πραγματικότητα προστατεύει το συκώτι από τις βλαβερές συνέπειες του διατροφικού λίπους.

«Για πάνω από μια δεκαετία, οι ερευνητές στο Duke-NUS μελετούν το Mfsd2a, το οποίο μεταφέρει το φωσφολιπίδιο που ονομάζεται λυσοφωσφατιδυλοχολίνη (LPC) στα κύτταρα», δήλωσε ο Δρ. Chin Cheen Fei, πρώτος συγγραφέας της μελέτης. «Σε αυτήν την τελευταία εργασία, ξεκινήσαμε να προσδιορίσουμε εάν η μεταφορά LPC στο ήπαρ από το Mfsd2a είναι μια σημαντική πηγή για τα φωσφολιπίδια του ήπατος και ένα μέσο προστασίας του ήπατος από την NAFLD».

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μελέτες χρησιμοποιώντας προκλινικά και μεμονωμένα δείγματα ανθρώπινου ήπατος. Επικεντρώθηκε στην επίδραση μιας ποικιλίας μέτρων που άλλαξαν τη δραστηριότητα του Mfsd2a και την πρόσληψη συγκεκριμένων λιπιδίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα λιπίδια LPC, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ωμέγα-3 λιπαρό DHA, θα μπορούσαν να γίνουν ένα μέσο μακροπρόθεσμης πρόληψης στη NAFLD», δήλωσε ο Δρ. George Goh, από τους συνεργάτες της μελέτης. «Η μελέτη είναι η πρώτη που προτείνει τη δυνατότητα της διατροφικής συμπλήρωσης LPC για την προστασία του ήπατος από βλάβες που προκαλούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το συκώτι έχει σημαντική ζήτηση για φωσφολιπίδια. Η NAFLD χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί και μπορεί να εξελιχθεί σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση, επομένως τα συμπληρώματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία. Η μελέτη τονίζει τη σημασία μιας προληπτικής προσέγγισης για τη διατήρηση της υγείας του ήπατος.

«Εάν οι δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, αυτή η εργασία θα μπορούσε να βοηθήσει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο των οποίων η υγεία επηρεάζεται σοβαρά από την πάθηση», είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη...