Οι επιπτώσεις της ολικής υστερεκτομής στη σεξουαλική ζωή

 
«Είμαι 52 ετών και πρόσφατα υποβλήθηκα σε ολική υστερεκτομή. Φοβάμαι ότι η σεξουαλική μου ζωή τελείωσε, παρόλο που ο γιατρός μου είπε ότι θα μπορώ να κάνω σεξ με το σύζυγό μου…»


Η ολική υστερεκτομή είναι μία συχνή επέμβαση, η οποία έχει βιολογικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις, που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας.

askitis_smallfoto.jpg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Πολύ συχνά, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή αισθάνονται ότι η θηλυκότητα τους και η γυναικεία τους φύση έχουν αλλοιωθεί σημαντικά. Πολλές φορές εκφράζουν ότι δεν αισθάνονται επιθυμητές, ότι νιώθουν ανίκανες ή «κενές» χωρίς τα γεννητικά τους όργανα, πιστεύοντας ότι δεν μπορούν πια να βιώσουν τη σεξουαλική επαφή όπως στο παρελθόν.

Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει φόβος για τη σεξουαλική πράξη, όπως ότι θα πονέσουν ή ότι θα αιμορραγήσουν. Η διακοπή της περιόδου και τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε μία νέα γυναίκα, ως αποτέλεσμα της επέμβασης, την κάνουν να σκέφτεται ότι «γέρασε» ή ότι «τελείωσε» σαν γυναίκα, κάτι που έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στο πώς βλέπει τον εαυτό της και την εικόνα της.

Η έλλειψη σωστής ενημέρωσης τόσο πριν την επέμβαση, όσο και μετά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την καταθλιπτική αντίδραση, που ενδέχεται να εμφανίσει η γυναίκα μετά την υστερεκτομή. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν πολλοί μύθοι και λανθασμένες πεποιθήσεις που θέλουν τη γυναίκα με υστερεκτομή να μην μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική πράξη. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Πολύ συχνά η γυναίκα αγνοεί ότι η σεξουαλική πράξη γίνεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν αφαιρούνται και δεν επηρεάζονται από την εγχείρηση, ακόμη και στις περιπτώσεις της ολικής υστερεκτομής με συναφαίρεση των ωοθηκών.

Συγκεκριμένα, οφείλει να γνωρίζει ότι η σεξουαλική πράξη λαμβάνει χώρα στην περιοχή του κόλπου της, ο οποίος παραμένει άθικτος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτρέπει στη γυναίκα και στον άντρα να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα με πλήρη κολπική διείσδυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τους.

Επίσης, η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να βιώσει ηδονή και οργασμό, τόσο από την κολπική συνουσία, όσο και από την κλειτοριδική διέγερση. Μάλιστα, πολλά ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η σεξουαλική λειτουργία και η ικανοποίηση των γυναικών μετά τη χειρουργική επέμβαση βελτιώνονται, καθώς δεν έχουν πια τα συμπτώματα της πάθησης που τις οδήγησε στην εγχείριση, π.χ. πόνος ή αιμορραγία.

Αυτό πρέπει να αποτελεί θετικό μήνυμα για την ίδια, που δεν έχει κανένα λόγο να «πενθήσει» τη θηλυκότητά της και να αμφισβητήσει το γυναικείο της ρόλο. Σε καμία περίπτωση η ολική υστερεκτομή δεν απειλεί τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας, αν η ίδια δεν παραιτηθεί από αυτή. Αντίθετα, η γυναίκα που βρίσκεται στη θέση αυτή πρέπει να διεκδικεί το δικαίωμα στη σεξουαλικότητά της.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Χριστίνα Χουσιάδα
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/06/fetcher_1110.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *