Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην εφηβεία

BBB31F57FCE652AEA57BF942A4632F48.jpg

  Η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές μακράς διαρκείας σε περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον έλεγχο της μνήμης και της μάθησης.

Μια νέα έρευνα έδειξε, ότι η έκθεση σε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, προτού δηλαδή ο εγκέφαλος αναπτυχθεί πλήρως, μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες που έχουν διαρκείς και αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά ενός ατόμου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ακόμη, ότι το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει τη συναισθηματική ωριμότητα.

«Μπορεί στα μάτια του νόμου όσοι κλείνουν τα 18 έτη ζωής να θεωρούνται ως ενήλικες, ωστόσο ο εγκέφαλος συνεχίζει να ωριμάζει και να αναπτύσσεται μέχρι τα 25 χρόνια περίπου» εξήγησε η Dr Mary-Louise Risher από το πανεπιστήμιο Ντιουκ στις ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι, όταν πίνουν πολύ σε αυτή τη φάση ανάπτυξης, μπορεί να επέλθουν αλλαγές που θα έχουν μακροχρόνιες επιδράσεις στη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου».

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι όταν τα νεαρά ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε αλκοόλ ‘ενηλικιώθηκαν’ ήταν λιγότερο αποτελεσματικά σε δοκιμασίες μνήμης. Αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες δε γνώριζαν ότι αυτές οι βλάβες εκδηλώνονταν στον ιππόκαμπο -το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση.

«Κάτι συμβαίνει όταν πίνει κανείς αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ο ιππόκαμπος και άλλες περιοχές του εγκεφάλου» σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Scott Swartzwelder, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *