Οι εμμονές δεν είναι «προνόμιο» λίγων

E861A6C478F50995856B6F6035E715B5.jpg

  Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Concordia σε συνεργασία με άλλα 15 πανεπιστήμια διεθνώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 94% των ανθρώπων βιώνουν ανεπιθύμητες και επίμονες σκέψεις και παρορμήσεις.

Η διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Journal of Obsessive Compulsive and Related Disorders εξέτασε ανθρώπους από έξι ηπείρους. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής ψυχολογίας Adam Radomsky και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι οι επίμονες σκέψεις, οι εικόνες και οι παρορμήσεις, που είναι ενδεικτικές των ανθρώπων που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ, Obsessive Compulsive disorder – OCD), είναι ευρύτερα διαδεδομένες στον γενικό πληθυσμό.

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ανεπιθύμητες και επίμονες σκέψεις που εισβάλουν στο μυαλό μας, αλλά ο τρόπος που τις διαχειριζόμαστε» επισημαίνει ο καθηγητής Radomsky. «Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των νοητικών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το OCD» συνεχίζει.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής «η επιβεβαίωση ότι αυτές οι σκέψεις είναι εξαιρετικά συχνές και κοινές μας βοηθά να καθησυχάσουμε τους ασθενείς που μπορεί να πιστεύουν ότι διαφέρουν από όλους τους άλλους».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι για παράδειγμα που έχουν μια έμμονη σκέψη να πηδήξουν από το μπαλκόνι ή την πλατφόρμα του μετρό θα πουν στον εαυτό τους ότι είναι μια παράξενη ή ανόητη σκέψη, ενώ κάποιος με OCD μπορεί να ανησυχήσει ότι η σκέψη αυτή σημαίνει ότι είναι αυτοκτονικός. Οι ασθενείς με OCD βιώνουν πιο συχνά αυτές τις έμμονες ιδέες και ταράζονται από αυτές αλλά οι σκέψεις αυτές καθ’ αυτές δεν διαφέρουν από εκείνες που περνούν από το μυαλό του καθενός από εμάς».

Είμαστε πολύ περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί επισημαίνουν οι ερευνητές γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για τους πάσχοντες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαπολιτισμικές συμπεριφορικές θεραπείες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 777 φοιτητές από 13 χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- σε 6 ηπείρους.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *