Οι ελληνικές αναφορές για την «αυτομόλυνση ασθενών με AIDS»

5C9896DF984F4289720AB74520ACEB9D.jpg

  Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την δημοσίευση έκθεσης στην οποία υποστήριζε πως οι Έλληνες αυτομολύνονται με τον ιό του AIDS για να πάρουν επίδομα 700 ευρώ!

Η συγκεκριμένη όμως είδηση είχε σοκάρει και πάλι την κοινή γνώμη, όχι πολύ παλαιότερα και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2011.

Τότε, είχε μονοπωλήσει σε ολόκληρο τον ελληνικό Τύπο και το διαδίκτυο η αναφορά στους «Έλληνες που λόγω της οικονομικής ανέχειας αυτομολύνονταν με το θανατηφόρο ιό για να εισπράξουν το επίδομα των οροθετικών»…

Ακόμα και σήμερα, αρκεί μια ολιγόλεπτη έρευνα στο google και θα ανακαλύψετε άπειρα άρθρα με τη συγκεκριμένη δήλωση, που λανθασμένα, αποδίδεται στον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε μια αύξηση-σοκ στα κρούσματα AIDS που καταγράφονταν στην χώρα μας, που οι ειδικοί απέδιδαν στην έξαρση του φαινομένου στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αλλά και στην ανεξέλεγκτη πορνεία στην χώρα μας.

Στις 21/11/2011, σε συνέντευξη Τύπου του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, λοιμωξιολόγου Μάριου Λαζανά, που είχε δοθεί με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS, είχε αποκαλυφθεί από τους ειδικούς πως το AIDS σημείωνε αύξηση που έφτανε το 1.260% στον πληθυσμό των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 είχαν εντοπιστεί 14 νέα περιστατικά χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV, το 2011 όμως ο αντίστοιχος αριθμός σκαρφάλωσε στους 190 χρήστες.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρεάς Λοβέρδος, σε ανακοίνωσή του είχε σημάνει υγειονομικό συναγερμό αναφέροντας μεταξύ άλλων πως:

«Από τις αρχές του 2011, η Ελλάδα βιώνει μία άνευ προηγουμένου εξάπλωση του HIV στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στο κέντρο της Αθήνας, η οποία άγγιξε το 1500% στο τέλος του έτους. Να σημειώσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μολύνσεων στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά μικρός (10 – 15 ανά έτος)».

Επίσης από τον Φεβρουάριο του 2011, ο υπουργός Υγείας είχε ενημερώσει όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς για το πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως είχε τονίσει ο κ. Λαζανάς στην συνέντευξη Τύπου, η μεγάλη αύξηση του ποσοστού των νέων μολύνσεων του ιού του AIDS στους τοξικομανείς οφείλεται στην κοινή χρήση των βελονών και τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Όμως αυτό που τοποθέτησε στα πρωτοσέλιδα την είδηση, που είδαμε πάλι να επανέρχεται δύο χρόνια αργότερα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη φορά, ήταν η δήλωσή του πως:

«Όμως έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιοι, λόγω της οικονομικής ανέχειας που υπάρχει, τον τελευταίο καιρό επιδιώκουν να κολλήσουν τον ιό για να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ που χορηγείται στους οροθετικούς»!

Το θέμα είχε επισκιάσει την επικαιρότητα και για μέρες βρισκόταν στη πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας…

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *